ManşetTarım-Gıda

OECD raporu: Türkiye’de tarım yatırımları yarıya düştü

0

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü‘nün (OECD) yayınladığı Tarım İzleme Raporu’na göre Türkiye’de tarıma verilen destek önemli ölçüde azaldı.

Rapora göre tarımsal destekler 2002 yılına kadar ortalama olarak gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 4’ünü oluştururken, 2018-2020 yılları arasında yüzde 1.4’e geriledi.

GSYH’deki payı düştü

Geçen yıl bu oran yüzde 1.61’e çıksa da, salgın nedeniyle dünyada tarım ürünlerinin fiyatlarının yükselmesi ve Türk Lirası’nın değer kaybetmesi üreticilere bir darbe daha vurdu.

2002 yılına kadar toplam tarımsal desteklerin yüzde 78’ini oluşturan taban fiyat desteği geçen yıl yüzde 54’e geriledi. Tarımsal desteklerin azalmasında, tarım sektörünün GSYH içindeki payının düşmesi de etkili oldu.

OECD veri tabanına göre, 2002 yılında tarımın GSYH’den aldığı pay yüzde 10.2 iken geçen yıl bu oran yüzde 6.4’e geriledi. Türkiye, 2002 yılında tarımsal desteğin GSYH’den aldığı yüzde 3.66 payla OECD ülkeleri içinde ilk sırada yer alırken, 2020 yılında yüzde 1.61’le 3’üncü sıraya düştü.

‘Dışa bağımlı hale geldik’

Sözcü’nün aktardığına göre CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Ülkemizde 2010 yılı üretimin kırıldığı, ithalatın zirve yapmaya başladığı yıldır” ifadelerini kullandı.Bir yandan tarıma verilen desteklerin azaldığını, diğer yandan da ithalatın arttığını söyleyen Sarıbal şunları söyledi:

“OECD verilerine göre, 2017 yılında 25 milyar dolar tarım ve ona bağlı sektörlere yatırım ve destek sağlanırken 2018 ve 2019 yılında bu rakam 8 milyar dolara kadar geriledi. 2020 yılında ise bu miktar 11 milyar dolar oldu. AKP hükümetleri döneminde tarım ve bağlı sektörlere yapılan yatırımlar ortalama yıllık 17 milyar dolar iken neredeyse yarı yarıya azalarak son üç yılda 9 milyar dolara düştü. Ülkemiz tek adam keyfi yönetimi sonucu tarımda dışa bağımlı hale gelirken, çiftçimiz pandemi, küresel ısınma ve iklim değişikliğine karşı savunmasız bırakıldı.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.