LGBTİ+ManşetUncategorized

ODTÜ’de boykot yapan öğrencilere hocaları da destek verdi

0

ODTÜ’de polis saldırısına karşı dersleri boykot eden öğrencilere, akademisyenler de destek verdi: “Akademik kurumlar her türlü düşüncenin özgürce ifade edilebildiği, eğitim ve araştırma faaliyetlerinin özgürce gerçekleştirildiği ortamlardır.”

Fotoğraflar: Evrensel Gazetesi, ODTÜ Savunulmalıdır ve Kaos GL twitter hesapları. 

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) öğrenciler, okullarına yönelik müdahaleleri ve bu yıl dokuzuncusu düzenlenen 9. Onur Yürüyüşü’ne yapılan polis saldırısını dersleri boykot ederek protesto etti. ODTÜ Savunulmalı ekibi, sosyal medya hesabından öğrencilerin taleplerini şöyle sıraladı:

1-Kampüse hiçbir şartta polisin girişine izin verilmemesi.

2-Öğrenci toplulukları ve gruplarının faaliyetlerinin engellenmemesi. 3-ODTÜ’deki Devrim Yürüyüşü, Onur Yürüyüşü, mezuniyet, şenlikler gibi geleneklerin korunması

Boykot çağrısı yapan öğrenciler, sabah saatlerinde fakülte ve bölüm binalarında toplandı. Rektörlük binasına kadar sloganlarla yürüyen öğrenciler, rektörlük önünde pankartlar, şarkılar ve sloganlar eşliğinde protestolarını sürdürdü. Öğrenciler, “Verşan Kök ODTÜ’ye rektör olamaz” sloganları attı.

Cübbeli destek

Cübbeleriyle Rektörlük önüne gelen 218 ODTÜ’lü akademisyen de öğrencilere destek verdi. Akademisyenlerin açıklamasında şöyle denildi: “Öğrencilerimizin ve meslektaşlarımızın maruz kaldığı polis şiddetini kınıyoruz. Cuma günü yaşananlar kampüsümüzün güvenliği ve barışı için kolluk kuvvetlerine değil ODTÜ bileşenlerine, özellikle de öğrencilerimizin sağduyulu tavrına güvenilmesi gerektiğini bir kez daha göstermiştir. Akademik kurumlar her türlü düşüncenin özgürce ifade edilebildiği, eğitim ve araştırma faaliyetlerinin özgürce gerçekleştirildiği ortamlardır. Bunu sağlamak da üniversite yöneticilerinin en temel görevleri arasındadır. Köklü bir geleneğe sahip olan ODTÜ’de, üniversitemizin yöneticilerine bu sorumluluklarını hatırlatır, özeleştiri başta olmak üzere gereken adımları derhal atmalarını kendilerinden talep ederiz”

Polis saldırısında bir üyesi darp edilerek gözaltına alınan Eğitim Sen ODTÜ İşyeri Temsilciliği de öğrencilerin yanındaydı. 10 Mayıs günü yaşanan polis şiddetini kınadıklarını belirten sendikalılar, saldırının sebebinin yöneticilerin ODTÜ bileşenlerini yok sayarak aldığı kararlar olduğu belirtti. Açıklamada, söz konusu üniversite yöneticilerinin bir an önce istifa etmeleri gerektiği vurgulandı.

“Yeter artık demek için bir araya geldik”

Rektörlük binası önünde ODTÜ bileşenleri adına yapılan basın açıklamasını ODTÜ öğrencisi Oğuzhan Üzel okudu:

“10 Mayıs günü, Onur Yürüyüşünde arkadaşlarımıza ve hocalarımıza karşı gerçekleşen saldırı tüm ODTÜ bileşenleri olarak bizi ‘Yeter Artık’ demek için bugün bir araya getirdi. Son saldırılar, Rektör ile kolluk kuvvetlerinin birlikte organize edilmesi nedeniyle diğerlerinden farklıydı. Güzel ve dayanışmacı olan ne varsa nefretle yok etmek üzerine kurulu anlayış, ODTÜ’de de kendisini Verşan Kök’le yönetimde cisimleştirmiştir. Verşan Kök’ün rektörlüğü döneminde topluluklar üzerindeki baskıları arttı. Sol/sosyalist içerikli etkinliklerin yasaklandı. Bahar şenliklerinin iptal edilmesi başta olmak üzere pek çok olayın yaşandı. Yaşananlar tesadüf değil.

 

Üniversitelerde muhalif hocalarımızın ihraç edilmesiyle başlayan süreçte, özgürlük ve eşitlik için mücadele edenler susturulduğu oranda; ülkücü ve İslamcıların desteklendiği, bilimsellikten uzak, baskıcı, ötekileştiren ve kendisinden olmayana tahammülü olmayan bir anlayış oturmuş durumda. Dün bir aradaydık, bugün de bir aradayız, yarın da bizden sonra bu okulda okuyacak arkadaşlarımıza, hayatının en güzel senelerini geçirebileceği özgür bir ODTÜ ve gelenek bırakacağız. Üniversitelerde eşitliği ve özgürlüğü hâkim kılmak için hala ayaktayız.”

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.