ManşetTürkiye

ODTÜ yolu için Melih Gökçek hakkında suç duyurusu

0

Kamuoyunda tartışmalara yol açan ve büyük bir ‘ağaç kıyımı’na sahne olan ODTÜ yolu yargıya taşındı. CNN Türk’ün haberine göre Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği, Gökçek ve belediyenin ilgili birimini ‘Orman Kanunu’na muhalefet’, ‘kaçak ağaç kesimi ve orman kaçakçılığı’ ve ‘kamu malına zarar vermek’le suçladı. Orman Genel Müdürlüğü’nün ilgili birimleri ve rektör hakkında da ‘görevi ihmal’den suç duyurusunda bulunuldu.

Suç duyurusunda Gökçek’in “4,5 km’lik yolu bir gecede açarak rekor kırdı” sözlerinin itiraf niteliğinde olduğu savunularak yol yapımının ‘hukuksuz, kanunsuz ve usülsüz’ olduğu belirtildi.

 

‘Belediye yetkili değil’

Suç duyurusunda şunları kaydedildi:

“Sonuç olarak; yol güzergahı geçirilen alan her durumda orman rejimine tabidir. Mülkiyet devri değil, izin söz konusudur. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca izin verilmiş olsa bile ODTÜ Ormanında yol inşaatı dışında ormanla ilgili yapılacak iş ve işlemler Orman Kanunu’na tabidir. Ankara Büyükşehir Belediyesinin ağaç kesme ve başka yerlere taşıma yetkisi olamaz.

Yapılacak yol için Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ODTÜ’den izin alması ya da ODTÜ’nün Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne izin vermesi değil, orman sahibi olarak ODTÜ’nün Orman Genel Müdürlüğü’nden izin alması gerekir. Böylesi bir izin için ise; kesilecek ağaçların yer (bölme ve bölmecik), cins/tür ve hacimlerinin plan verilerine göre gösterileceği Olağanüstü Hasılat Etası Raporu hazırlanması ve Raporun onaylanması zorunludur.

Uygulama aşamasında ise kesilmesi öngörülen ağaçların damgalanması, Dikili Kesim Zabıtnamesi hazırlanması; kesilen ağaçların alandan çıkarılıp başka yerlere taşınabilmesi için ise Nakliye Tezkeresi düzenlenmesi gerekir. Usulüne uygun kesilip nakil edilmeyen orman ürünleri, kolluk kuvvetleri tarafından yakalandığında ‘kaçak’ işlemi görür. Ağaçların sökülüp başka yere taşınması da izin alınmasını ve Nakliye Tezkeresi düzenlenmesini gerektirir.

Orman Kanununun 14. Madde’sinin A fıkrası uyarınca ‘Yetişmiş veya yetiştirilmiş fidanları kesmek, sökmek, ekim sahalarını bozmak, yaş ağaçları boğmak, yaralamak, tepelerini veya dallarını kesmek veya koparmak veya ağaçlardan yalamuk, pedavra hartama çıkarmak’, B fıkrası uyarınca ‘Dikili yaş veya kuru ağaçları kesmek veya bunları kökünden sökmek’, yasaktır ve suçtur!”

 

(Diken)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.