Doğa MücadelesiGünün ManşetiManşet

ODTÜ ormanında doğa katliamı: Yol çalışması için üç bin ağaç kesilecek

0

Ankara’da bulunan Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ormanına iş makineleri girdi. İş makinelerinin Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ODTÜ rektörlüğünün üniversite arazisine yapılması planlanan yol çalışmaları için alana girdiği ve ağaçları kesmeye başladığı görüntülendi.

Ankara Büyükşehir Belediyesine ait 100 iş makinesi ve 400 kamyon, ODTÜ arazisine yapılacak yol için üniversite arazisine girip ağaçları kesmeye başladı. ODTÜ Aysel Sabuncu Yaşam Merkezi’nin bulunduğu bölgeden başlayan yıkım kapsamında 3 bin ağacın kesileceği belirtiliyor.

Tartışmalara yol açan ODTÜ’den yol geçirme projesinde yeni protokolün imzalanmasının ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ODTÜ’de ağaç kıyımına başladı.

ODTÜ yönetimi, Ankara Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokolle ODTÜ’ye zarar vermeyeceği sözleri unutuldu. 9 Eylül Cumartesi akşam saatlerinde ODTÜ arazinde Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait 100 iş makinesi, 400 kamyon ve yüzlerce polis gece baskını ile 4.8 kilometrelik yeni yol çalışmasına ODTÜ Aysel Sabuncu Yaşam Merkezi’nin bulunduğu bölgeden ağaçları keserek başladı.

ODTÜ Mezunlar Derneği Başkanı Seyhan Çamlıgüney, “Bugün ilan etti Rektörlük saat 18:00’de ve Ankara’da ne kadar dozer varsa 5-6 yerden ODTÜ’ye girdi. Talan başladı. Bizimle konuştukları gibi 40-50 metre değil, büyük bir alan yok ediyor. Hukuksuzlukla karşı karlıyayız. ODTÜ’ye ait tapu bizim üzerimizde ama bir gece ansızın girdiler. Arazimizi işgal ediyorlar. Korkunç bir toz bulutu, araçlar canavar gibi çalışıyor ve yüzlerce polis burada. Polis yolda durmaya bile izin vermiyor. Bu kadar polisin yığılması, durulması mümkün değil. Buna karşı tepki göstereceğiz ancak yakşamıyoruz bile. İş makinesine bile yaklaşamıyoruz. Akademik kartlarımızla bile yakşamıyoruz. Yürekler acısı. Elimizle tırnağımızla diktiğimiz ağaçları söküyorlar” dedi.

ODTÜ ormanında planlanan ağaç katliamı ile ilgili konuşan ODTÜ Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Can Doğan, projenin ulaşım için değil rant için yapıldığını söylerek, şunları ifade etti:

“Tünel olarak yapılması düşünülen yolun ne kadar ihtiyaç olduğu baştan beri tartışmalı bir konu. Şu anda da iş makineleri esas rantın olduğu pastanın büyük kısmına girmiş durumda, züccaciye dükkanına dalmış fil gibi ağaçları yok ediyorlar. İzinler alınmış değil. Ağaç tespiti yapılacağı ve ağaçların taşınacağı söyleniyordu fakat yapılmadı.

“Ulaşım için yapılmadığını rant için yapıldığını biliyoruz. Eğer ulaşım sorununu çözmek isteselerdi toplu taşıma üzerine yoğunlaşırlardı. Ama ranta açılan bu alana konutlar yapılacak ve bu yol sadece sorunu birkaç sene ötelemiş olacak. Kurulacak olan kent hastanesi için bu yolun yapıldığı söyleniyor fakat bu hastaneye gideceklerin çoğu özel aracı olmayan yoksul insanlar. Yoksulları düşünmedikleri, sadece rant peşinde koştukları belli, AKP’nin 16 yıllık iktidarında yaptığının aynısı yani.

“60’lardan beri ODTÜ öğrencileri ve emekçilerinin ilmek ilmek ördüğü bir ormanın tek gecede yok olmasına şahit oluyoruz. [Rektörlükle Melih Gökçek arasındaki anlaşmaya ilişkin olarak] Bu protokol zaten bir satış protokolüydü, onu biliyoruz.”

2013 yılında da benzer şekilde ODTÜ ormanına giren iş makineleriyle yol çalışması başlatılmıştı. ODTÜ öğrencileri yol çalışmasına karşı direnişe geçerken, yurdun dört bir yanında da ODTÜ’ye destek eylemleri yapılmıştı. 9 Eylül’ü 10 Eylül’e bağlayan gece Antakya’da yapılan eylemde 22 yaşındaki Ahmet Atakan polis tarafından katledilmişti.

 

(Cumhuriyet, Sendika.org, İleri Haber, Birgün)

You may also like

Comments

Comments are closed.