ManşetLGBTİ+

ODTÜ Onur Yürüyüşü davası polis engeliyle başladı

0

ODTÜ‘de geçen mayıs ayında yasaklanan Onur Yürüyüşü‘ne katıldıkları gerekçesiyle yargılanan 18 öğrenci ve bir akademisyen hakkındaki dava bugün görülüyor. Duruşma öncesi, ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması, adliye önünde basın açıklaması yapmak istedi, ancak polis izin vermedi. Öğrencileri, “Size üç dakika veriyorum, dağılmazsanız alırız” diyerek tehdit eden polise CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu tepki gösterdi.

Ankara 39. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davayı, CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Sera Kadıgil’in yanı sıra; Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Danimarka, İsveç ve Kanada büyükelçilikleri, Kaos GL Derneği ve Uluslararası Af Örgütü takip ediyor. Duruşmanın başlamasıyla avukatlar, “İfade, toplanma ve gösteri yürüyüşü düzenleme haklarını kullanmak yargılanamaz” diyerek iddianamenin iadesini talep etti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan 19 kişinin toplantı ve gösteri yürüyüşlerine muhalefetten cezalandırılmasını talep ediyor.

‘Nefrete gülümseyerek karşılık vermek’

Duruşmada ilk savunmayı yapan Melike İrem Balkan özetle şunları söyledi: “Her sene olduğu gibi bu sene de anayasal hakkımızı kullanarak barışçıl bir eylem ve yürüyüş düzenleyecekken rektörlük hocaların ve senatonun izni olmadan herhangi yasal bir sebep olmadan 9. ODTÜ Onur Yürüyüşü’nü yasakladı. Eylem başlamadan ortada herhangi bir bayrak ya da başka bir şey yokken çimlerde oturan öğrenciler gözaltına alınmakla tehdit edildi. Bizler ODTÜ Öğrencileri olarak kampüsün her yerinde bulunma ve kendimizi ifade etme hakkımız var. Gözaltına alınmamın hiçbir yasal temeli yoktur. Onur Yürüyüşü, hayatının her alanında baskıya, şiddete ve nefrete maruz kalan insanların bir araya gelme, güçlü durma, dayanışma mücadelesinin bir parçasıdır. Baskılara boyun eğmeme, nefrete gülümseyerek karşılık vermektir. Bugün burada olduğum için, Onur Yürüyüşü’nde bulunduğum için mutluyum. Onur Yürüyüşü yasaklanamaz.”

‘Stonewal’dan Gezi’ye, Gezi’den ODTÜ’ye…’  

Balkan’ın savunmasının ardından Özgür Mehmet Gür ifadesini vermeye başladı. Gür de özetle şöyle konuştu:

“…Bizler Stonewall’dan Gezi’ye, Gezi’den ODTÜ’ye özgürlük, eşitlik, var olma mücadelesi veren; toplumsal cinsiyet kalıplarına sığmayan LGBTİ+larız. “Yasak ne ayol!” diyerek sokaklardayız. Transfeminizm, trans mahpuslar diyecek olduk adını bile anmaktan korktular. E var değil miyiz biz neyden bu korku? ODTÜ Bahar Şenlikleri bile “LGBT Marksist Aşırı Sol HDP” söylemleriyle bizi hedef göstererek rektörlük tarafından yasaklandı. Tarih boyunca biz vardık, hep varız ve bizim istediğimiz sadece var olduğumuz için mahkeme karşısında bulunmamak. Kitleye “Dağılıyoruz Ayol!” diye seslenmeme rağmen özgürlüğüm ve haklarım kısıtlanarak gözaltına alındım. Ben bugün bu salona gelirken de onurumla yürüdüm. Bizim her yürüyüşümüz onur yürüyüşüdür … Hakkımda “Verşan Kök ODTÜ’ye Rektör Olamaz!” sloganı attığım iddiası var. Bu sloganı o gün atamadan gözaltına alındım ama hiçbir zaman atmaktan çekinmedim. Verşan Kök gibi LGBTİ+fobik, hırs ve nefret dolu birisi ODTÜ’ ye rektör olamaz. Onur Yürüyüşü yasaklanamaz”

“Öğrencilerime şiddeti önlemek için oradaydım’

Eylem sırasında gözaltına akademisyen de savunmasında eyleme katılmadığını ancak polis şiddetiyle karşı karşıya kalan öğrencilerinin can güvenliğini korumak için orada olduğunu söyledi. Bu sırada hakaretlere ve darba maruz bırakılarak gözaltına alındığını anlatan akademisyen, “ODTÜ’yü ODTÜ yapan öğrencileridir. Bugün burada haksız yere yargılanan ODTÜ öğrencileriyle birlikte olmaktan gurur duyuyorum” dedi.

Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan Tankut Serttaş ise “Bu mücadelenin simge etkinliklerinden biri olan Onur Yürüyüşü, LGBTI+ varlığını, eşit yurttaşlık taleplerini vurgulayan, ayrımcılığa karşı bir yürüyüştür. 9. Onur Yürüyüşü’ne katıldığımı açıklamakla başlamıştım. Katıldığım için Onur duyduğumu belirterek bitireyim. Şartlarım elverdiği ölçüde katılmaya da devam edeceğim” diye konuştu.

Ne olmuştu?

10 Mayıs 2019’da, ODTÜ Rektörlüğünün çağrısı üzerine kampüse gelen polis, 9. ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşüne biber gazı, plastik mermi ve fiziksel güç kullanarak saldırdı. 21 öğrenci ve bir öğretim görevlisi gözaltında alındı ve gece geç saatlerde serbest bırakıldı.

Ankara 39. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan 19 kişinin toplantı ve gösteri yürüyüşlerine muhalefetten cezalandırılmasını talep ediyor. Savcılık iddianamede, polis şiddetiyle gözaltına alınan 19 kişinin 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten yargılanmasını talep etti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.