İklim KriziDünyaManşetTürkiye

Ocak’ta sıcaklık ikiye katlandı, 72 merkezde rekor kırıldı

0

Ocak ayında en yüksek sıcaklık rekoru ise Cide, Sivas, Göksun, Gemerek ve Çorum’da kaydedildi. Cide’de 5,3, Sivas’ta 4, Göksun’da 3,6, Gemerek’te 3,4 ve Çorum’da 3,1 derece sıcaklık farkları oluştu. 

Ocak ayında yeni ekstrem sıcaklık değerlerinden bazıları şöyle: 

 

İstanbul’a kar geliyor

Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahmin haritasına göre, perşembe günü Türkiye’yi etkisi altına alacak soğuk hava dalgasıyla birlikte cuma gününden itibaren birçok ilde kar yağışı görülecek.

Türkiye’nin kuzeybatısından itibaren etkisini göstermeye başlayacak olan soğuk ve karlı hava ilerleyen günlerde ülke geneline yayılacak. Tüm Türkiye’de kışın en sert günlerinin yaşanacağı tahmin edilirken, İstanbul‘un cuma günü etkilenmeye başlayacağı ve sıcaklığın 15 derece birden düşeceği belirtildi. Pazar günü İstanbul’da başlayacak kar yağışı 20 Şubat’a kadar aralıklarla kadar sürecek.

Sıcaklıkların düşmemesi nedeniyle kış uykusuna geçen hayvanlar da kışı uyanık geçiriyor

İklim uzmanları, normalin çok üzerindeki sıcaklıkların yağış azlığıyla ortaya çıkan kuraklıkla birleştiğine ve bunun risklerine dikkat çekiyor. İklim krizinin en çok etkilendiği bölgelerden biri olan Akdeniz Havzası’nda yer alan Türkiye, geçen sonbahar ve kış aylarında yeterince kar ve yağmur alamadı. Yağdığı zaman da toprak örtüsüne, ürünlere ve şehirlere zarar veren aşırı yağışlar görüldü. Bu durumun, yakın gelecekte yiyecek kıtlığı yaratabileceğinden ve sağlık sorunlarına yol açabileceğinden endişe ediliyor. 

Dünyada da en sıcak altıncı Ocak

Avrupa Birliği tarafından desteklenen Copernicus İklim Değişikliği Servisi‘nin hava ve yüzey sıcaklıklarını analiz ettiği rapora göre ise Ocak 2021, dünya çapında en sıcak altıncı ocak ayı oldu.

Bu aydaki sıcaklık 1991 ile 2010 yılları arasında kaydı tutulan ortalama sıcaklığın 0,43 derece üzerinde gerçekleşti. Özellikle Kuzey Amerika, Grönland ve Arktik Okyanusu‘nun bazı bölgelerinde sıcaklıklar ortalamanın çok üzerinde kaydedildi.

Geçtiğimiz yıl ocak ayı ise ortalamanın 2,6 derece üzerindeki sıcaklığıyla yeryüzünde görülen en sıcak ocak ayı olarak rekor kırmıştı.

 

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.