KadınManşetTürkiye

Ocak ayında erkekler en az 22 kadını öldürdü, dokuz kadına tecavüz etti

0

2021’in Ocak ayında erkekler en az 22 kadın ve bir çocuğu öldürdü, dokuz kadın ve 12 cocuğa tecavüz etti. 

bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler, Ocak 2021’de en az 22 kadını ve yanlarındaki iki erkeği öldürdü. Geçen yıl aynı ay bu sayı 21’idi. Erkeklerden biri cezaevinden tahliye olduktan sonra kadını öldürdü.
 
On kadının öldürülme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler, beş kadını “ayrılmak istediği”, “barışmak istemediği”, üç kadını “kıskançlık”  bahanesi” ile öldürdü. Bir kadın, sevdiği kişi ile evlendi diye, üç kadın da “gasp” ve “ekonomik” nedenlerle öldürüldü.
 
Ocak’ta 14 kadını kocası/eski kocası, sevgilisi/eski nişanlısı, üç kadını baba, oğul, torun gibi aile üyeleri, bir kadını ailesinden sekiz kişi, bir kadını iki hırsız erkek, bir kadını arkadaşı, bir kadını akrabası öldürdü. Bir kadını öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.
 

Çocuklar

Ocak 2021’de en az bir çocuk bir erkek tarafından öldürüldü. İstanbul’da bir erkek iki çocuğunu rehin aldı, bir çocuğun ölümü basına “şüpheli” olarak yansıdı. 

Erkekler, Ocak 2021’de aralarında oğlanların da olduğu en az12 çocuğu istismar etti.  Geçen yıl, aynı ay bu sayı 31’di. 

En az sekiz çocuk kendisini istismar eden 25 erkeği tanımıyordu. Bir çocuğu abisi, bir çocuğu babası, bir çocuğu öğretmeni, bir çocuğu da alışverişe gittiği market sahibi istismar etti. 

Cinsel saldırı/tecavüz

Erkekler, Ocak 2021’de en dokuz kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı 16’ydı. Kadınlardan ikisi Özbekistan’lıydı.Bir kadına babası, bir kadına yanında staj yaptığı avukat, bir kadına iş yerindeki yöneticisi tecavüz etti. Altı kadına tecavüz eden altı erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Şiddet/ Yaralama

Erkekler, Ocak’ta en az 60 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 48’idi.  Şiddet gören sekiz kadın “ağır” hasta olarak hastaneye kaldırıldı. Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan biri, bir kadın da engelliydi. En az iki kadın da uzaklaştırma kararına rağmen şiddet gördü.  

En az 44 kadına kocası, sevgilisi, eski kocası, sevgilisi şiddet uyguladı. Dört kadına baba, oğul gibi aile üyeleri şiddet uyguladı. Bir kadına damadı şiddet uygularken, en az on kadına şiddet uygulayan 15 erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı. Bir kadına da üç korucu şiddet uyguladı.

Erkekler, 45 kadını darp etti.  En az 8 kadını kesici aletlerle, beş kadını ateşli silahlarla bir kadını da yakarak yaralayan erkekler, bir kadına dijital şiddet uyguladı. 

Ocak 2021’de erkekler, en az 28 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 121 idi.  Seks işçiliğine zorlanan 23 kadın Türkiye vatandaşı değildi.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.