EnerjiManşet

Nükleere karşı Mersin’de “Anne oyuncağımı aldın mı?” mitingi

0

Mersin NKP (Nükleer Karşıtı Platform) üyeleri, Çernobil faciasında ölen ve bir daha oyuncaklarıyla oynayamayan çocukların anısına “Anne oyuncağımı aldın mı?” adlı bir miting düzenleyip oyuncak anıtı inşa edecek.

15 Şubat’da Dev Miting

12...

Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Akkuyu nükleer santrali için ÇED raporunu hazırlayan mühendislerin raporun tesliminden önce işten ayrıldığı ve rapordaki imzaların taklit edildiği yönündeki iddialar sonrası 15 Şubat 2015’de Mersin’de dev bir miting düzenleyecek. Eylemin en çarpıcı tarafını ise oyuncak anıtı oluşturacak. NKP Sözcüsü ve Mersin Tabip Odası Başkanı Ful Uğurhan, projeyle ilgili olarak, “Mitingde, Çernobil’deki faciada yanlarına oyuncaklarını almaya fırsat bulamadan evlerini boşaltmak zorunda kalan ve kaza nedeniyle yaşamlarını yitirerek oyuncakları ile oynama şansını yitiren çocuklara atfen bir oyuncak anıtı inşa edilecek. Bu yüzden miting ‘Anne oyuncağımı aldın mı?’ sloganıyla yapılacak” dedi.

Nükleer karşıtlarından sahte imza tepkisi

Akkuyu Nükleer Santrali için gerekli ÇED raporunu hazırlayan mühendislerin raporun tesliminden önce işten ayrıldığı ve rapordaki imzaların taklit edildiği iddialarına tepkiler sürüyor.

Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde toplanan nükleer karşıtları da bu duruma tepki gösterdi. Bir çok sivil toplum örgütü ile bazı oda ve sendika temsilcilerinin de yer aldığı basın açıklamasında Mersin Nükleer Karşıtı Platform’un (NKP) Sözcüsü Dr. Ful Uğurhan, 31 Aralık 2014 günü Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne (NGS) ait Çevresel etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna itiraz ettiklerini hatırlattı.

Dün itibariyle öğrendik ki bu raporu hazırladığı ileri sürülen sorumlu nükleer enerji mühendislerinin imzaları da sahteymiş diyen Ful Uğurhan konu ile ilgili şunları söyledi;

“TMMOB’un talebi üzerine yapılan imza incelemesinin ardından hakkında ÇED olumlu kararı verilen nihai ÇED raporunda imzası bulunan nükleer enerji mühendisinin, raporun tesliminden 6 ay önce işten ayrıldığı, ayrılan mühendisin imzasının raporda taklit edildiği ortaya çıktı. Böylece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, raporun sunulduğu tarihte işten çıkmış olan nükleer enerji mühendislerinin imzalarının taklit edildiği altına sahte imzalar atılarak hazırlanan bu rapor hakkında ÇED Olumlu Kararı vererek nükleer enerji santrali yapımını onaylamış oldu. Zaten başından beri karanlık bir şekilde giden ÇED süreci, sonuç itibariyle yüz ızartıcı yeni bir hal almış oldu. ÇED Raporu’nun iade edildiği 1 Ekim 2013 tarihli birinci İDK toplantısı ile ÇED Raporu’nda değişikliklerin istendiği 24 Temmuz 2014 tarihli ikinci İDK toplantısındaki resmi kurum görüşleri gizlendi. Yurttaşların ve hukukçuların bilgi edinme hakkı gereğince sordukları sorular yanıtsız bırakıldı. Gelinen bu noktada 24 Temmuz 2014 tarihli ikinci İDK toplantısında istenen değişikliklerin, herhangi bir nükleer enerji mühendisinin gözetimi olmadan hayata geçirildiği ve nükleer santrale verilen onayın sahte imzalı bu raporla alındığının anlaşılması üzerine kamuoyuna açıklanmayan bilgiler daha da önem kazandı. Hal böyleyken Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce olayı, ‘lüzumsuzlukla iştigaldir bu’ diyerek geçiştirmeye çalıştı. Oysa biz biliyoruz ki lüzumsuz olan nükleer santrallerdir ve elektrik üretmek bahanesi ile bugünümüzü ve geleceğimizi riske atan böylesine bir yöntemde ısrar etmek abesle iştigaldir.”

Mersin’de “Anne oyuncağımı aldın mı?” mitingi

1440 yıla yakındır süren nükleer karşıtı mücadelenin önümüzdeki günlerde daha da ivme kazanacağını ifade eden Uğurhan, “Öncelikle bölge halkı olarak yaşam hakkı savunuculuğumuzu kitlesel olarak meydanlarda göstereceğiz. Bu amaçla Mersin Nükleer Karşıtı Platform olarak 15 Şubat 2015’de Mersin’de bir miting düzenliyoruz. Bu mitinge kuzey Kıbrıs’tan, Sinop’tan, Ankara’dan, Antalya’dan, İstanbul’dan, Adana’dan, Osmaniye’den, İzmir’den ve Türkiye’nin pek çok yerinden nükleer karşıtları katılacaklar. Bu miting sırasında Çernobil’de yanlarına oyuncaklarını almaya fırsat bulamadan evlerini boşaltmak zorunda kalan ve kaza nedeniyle yaşamlarını yitirerek oyuncakları ile oynama şansını yitiren çocuklara atfen bir oyuncak anıtı inşa edilecek. ‘Anne oyuncağımı aldın mı?’ Adlı mitinge tüm halkımızı davet ediyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

(Çukurova Gazetesi)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.