Enerjiİklim ve EnerjiManşet

Nükleer Karşıtı Platform: Nükleer santrallerin faaliyete geçirilmesine izin vermeyeceğiz

0

Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in Soçi’de yaptıkları görüşmede yeni nükleer santrallerin de gündemde olmasına tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vladimir Putin‘le yaptığı zirvede Putin’e iki yeni nükleer santral yapımını önerdiğini söylemişti.

‘İktidar yeni macera arayışında’

Görüşmeyle ilgili açıklama yapan NKP, ulusal güvenliğin adeta Rusya’ya teslim edildiğini kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

Rusya tarafından inşa edilen, meslek odaları ve bağımsız denetçilerin alınmadığı, bakanların bile randevu alarak ziyaret edebildiği Akkuyu NGS inşaat sahasında nasıl bir faaliyetin yürütüldüğü merak konusudur. Durum böyleyken yeni nükleer santrallerle ulusal güvenliğimiz de adeta Rusya’ya teslim ediliyor.

Ülkemizde 20 yıldır iktidarda bulunan ve sermayenin çıkarlarından başka hedef gözetmeyen, politikalarıyla artık inandırıcılığını yitiren siyasi iktidar, hızla azalan gücüne çare bulmak için sonu felaketle bitecek yeni macera arayışındadır.”

‘Nükleer santraller enerji obezi’

Nükleer santralleri enerji obezi olarak tanımlayan platform, siyasi iktidarın gelişmiş ülkelerde bulunan nükleer santrallerin bir bir kapatıldığı gerçeğinden de uzaklaştığını kaydetti:

Nükleer santraller enerji obezi sömürü düzeninin aracıdır. Enerji Verimliliği Kanunu (EVK) 2007 yılında TBMM’de kabul edilmiş şu ana kadar yapılması gereken verimlilik ve tasarruf önlemleri uygulanmamıştır. EVK kapsamında mevcut konutların ısı yalıtımları 2017 yılında tamamlanması gerekirken 2030 yılına kadar ötelenmiş, sanayide katma değer ve istihdam artıracak sektörler yerine enerji yoğun alanlara, toplu taşımacılık yerine karayolu taşımacılığına ağırlık veren 20 yıllık AKP iktidarı tüketim odaklı enerji obezi bir sömürü düzeni yarattı.

Çernobil, Fukuşima nükleer felaketlerine rağmen, üstünlük kurma ve güvenlik stratejisinin bir aracı gibi görülen nükleer santrallerin gelişmiş ülkelerde bir bir kapatıldığı gerçeğinden uzaklaşan siyasi iktidar, kuraklık ve iklim krizi ile mücadelede ‘temiz enerji kaynağı'” olarak sunduğu nükleer santrallara yandaş basın aracılığı ile yaptığı güzellemelerle adeta akıl tutulması içinde olduğunu gözler önüne sermiştir.”

‘Nükleer santrallerin faaliyete geçirilmesine izin vermeyeceğiz’

Açıklamada, Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatının durdurulması ve nükleer santral projelerinin ülkenin gündeminden çıkartılması istendi:

Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Bileşenleri olarak, yasal mevzuatı bile olmayan, denetimsiz, mühendislik ve hukuk dışı, yaşamsal riskler barındıran, toplumsal faydayı öncelemeyen Akkuyu NGS inşaatının derhal durdurulmasını ve nükleer santral projelerinin ülkenin gündeminden çıkartılmasını talep ediyoruz. Ayrıca 7 Temmuz 2017’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda dünya ülkelerinin ezici çoğunluğuyla onaylanan ‘Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması’nın bir an önce imzalanarak, TBMM’de kabul edilmesini istiyoruz.

Telafisi mümkün olmayan faciaların yaşanmaması için demokratik ve hukuki her türlü direniş ve örgütlenme hakkımızı kullanarak nükleer santrallerin faaliyete geçirilmesine izin vermeyeceğimizin bir kez daha altını çiziyoruz. Nükleere inat yaşasın hayat! Nükleersiz bir dünya mümkün.”

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.