DünyaManşet

Nükleer karşıtı barış aktivisti Prof. Dr. Andreas Buro hayatını kaybetti

0

Barış hareketinin  tanınmış şahsiyetlerinden Prof Dr. Andreas Buro vefat etti. Almanya’nın son 60 yılı boyunca, toplumsal gelişmelere ve bilhassa militarizm ve savaş konusundaki tartışmalara damgasını vuran, Batı Avrupa’daki barış hareketinin en tanınmış şahsiyetlerinden, siyasal bilimci Prof. Dr. Andreas Buro, 19 Ocak 2016’da 87 yaşında vefat etti.

Buro, geçen yüzyılın ikinci yarısında önemli izler bırakan ve Paskalya Yürüyüşleri olarak bilinen, İngiltere’den başlayıp Batı Avrupa ülkelerine yayılan Barış Yürüyüşlerinin kurucularından birisiydi. Türkiye’de Kürt sorununun siyasi çözümü için Diyalog Grubu’nun da kurucularından olan Andreas Buro,  1950’li yıllarda nükleer silahlanmaya karşı ‘Nükleer Ölüme Karşı Mücadele’ kampanyasında ve Batı Almanya ordusu olan Federal Ordu’nun nükleer silahlanmasına karşı çıkan kampanyada da çalışmıştı.

22

Andreas Buro, 1960’ların sonlarından itibaren İnsan Hakları ve Yurttaş Hakları Hareketinde önemli rol oynadı. Temel Haklar ve Demokrasi Komitesi ile Sosyalist Büronun kurucularındandı. 1980’lerden itibaren Frankfurt Goethe Üniversitesi’nde uluslararası siyaset dalında öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Askeri yaklaşımlara gerçekçi alternatifler sunabilen, çatışmalara sivil çözüm yahut sivil yolla çatışma/kriz çözümü (Zivile Konfliktbearbeıtung) konseptlerinin geliştirilmesinde büyük emeği geçti. 2006 yılından itibaren Barış İçin Kooperasyon çatı örgütü ile işbirliği içerisinde izleme dosyaları yayınladı. Barış İçin Kooperasyon, Almanya barış hareketindeki 50’den fazla örgütlenmenin bir araya gelmesi ile oluşan bir çatı örgütüdür. İzleme dosyalarında bazı uluslararası sorunlar ve çatışmalarda somut olarak, üzerinde iyi çalışılmış sivil çözüm önerileri yer almıştır. Geriye biraktığı iyimser mirası ömrünün son günlerinde “Savaş mantığını sorgulayan barış mantığı” başlıklı yazısında şöyle tanımlıyordu:

Brecht’in Moldau Nehri şarkısındaki bir mısrayı hatırlıyorum: ‘Büyük hep büyük kalmıyor ve küçük de küçük kalmıyor.’ İçinde bulunduğumuz durum belki böyle bir durum. Dünyanın çok yerinde savaşa ve şiddete karşı sivil çatışma çözümleri eğitim yerleri kuruluyor ve burada eğitim almış olan insanlar çatışmaların şiddetsiz çözümünde başarı ile iş görüyorlar. Savaşı kazanma şansı olmadığını gören kimi çatışan taraflar barış görüşmelerine razı oluyorlar ve sivil çatışma çözümlerinin ne kadar başarılı olabileceğini yaşıyorlar. Sosyal hareketler birbirlerinden bu sivil çatışma çözümleri metodunun kendi çalışmalarında da yardımcı olduğunu görüyorlar. İlginç bir şekilde kimi askerlerin kafalarında yaptıklarının anlamlı olup olmadığı konusunda şüpheler oluşmaya başlıyor. Birçok insan savaş mantığının haklılığını sorgulayan bir barış mantığından söz ediyor. Yeni yönelimler ve yeni düşünce tarzlarının çıktığı büyük bir süreç gözlemliyoruz: Bu süreç cesaret verici, heyecan verici, azimli ve çoğulcu.”

1985 Nobel Barış Ödülü sahibi Nükleer Savaşın Önlenmesi İçin Hekimler Birliği’nin (IPPNW) Danışma kurulu üyesi olan Andreas Buro, IPPNW nin  “Barış için hekimlerin reçetesi: Savaşı Önlemek” başlıklı 2015 sonbaharında yapılan kongresinde yaptığı konuşma halka açık son konuşması oldu.

Andreas Buro, hayranlık uyandıran enerjisi, açık ve net bakışı ve yaratıcılığı ile Barış İçin Kooperasyon’a  ve Barış Kooperatifleri Network’una büyük destek vermişti. Barış için çalışmayı, savaşları engellemeyi hayatının amacı yapmıştı. Barış Hareketi, egemen iktidar politikalarına karşı cesurca ortaya atılan ve her zaman barışçıl çıkış yolları görebilen bu büyük yol arkadaşını kaybetti.

 

Haber: Dr.Alper Öktem ve Dr.Angelika Claussen

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.