Haber: Abidin YAĞMUR
*
Mersin Akkuyu‘da inşaatı süren nükleer santral bölgesinde atık su sorunu her geçen gün büyüyor. Santral inşaatı nedeniyle nüfusu artan alanda ortaya çıkan kanalizasyon ve atıksu sorunu çözülmediği için belediye her gün atıksuları çevre ilçelere taşımak zorunda kalıyor.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabında Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nı etiketleyerek bir paylaşım yapmış ve “Ortalığı pislik götürsün diye mi bekletiyorsunuz?” diye sormuştu. Nükleer santralin yapılacağı yörede nüfusun çok hızlı arttığını belirten Seçer, evsel atık suların hali hazırdaki kapasite ile arıtılamadığına, belediyenin her gün kamyonlar dolusu atık suyu çevre ilçelerdeki tesislere taşımak zorunda kaldığına işaret etti. Belediyeyi nakliye masrafından kurtaracak arıtma tesisi projesi içinse beş aydır Ankara’nın yanıtı bekleniyor.
Santral inşaatı nüfusu 13 kat artırdı
Türkiye’nin ilk nükleer santralinin inşa edildiği Gülnar’a bağlı Büyükeceli Mahallesi‘nin yerleşik nüfusu 1500 civarında. Ancak gerek doğrudan santralde çalışan işçiler gerekse dolaylı istihdam nedeniyle yörede nüfus 20 bini buldu.
2014 yılına kadar belde statüsünde olan yörede nüfus artışına uygun bir kanalizasyon sistemi bulunmuyor. Bu durum evsel atık su arıtma sorununu da beraberinde getirdi.
Büyükşehir Belediyesi bir paket arıtma tesisi yaparak çözmek istiyor. Hazine’nin tesisin yapılacağı araziyle ilgili tahsis talebine aylardır yanıt vermemesi nedeniyle MESKİ, her gün vidanjörler ile atık suları alarak Silifke, Aydıncık ve Bozyazı’daki tesislere taşımak zorunda kalıyor.
Santralin paket arıtması da yetmedi
MESKİ yakın zamana kadar, vidanjörler marifetiyle aldığı atıksuları, Akkuyu Nükleer Santrali içindeki paket arıtma tesisinde arıtıyordu. Ancak nüfus arttıkça bu geçici çözüm de fayda etmemeye başladı ve MESKİ santral sahası dışında bir paket arıtma tesisi yapmak için girişimlere başladı.
MESKİ uzmanlarının görüşü doğrultusunda, paket arıtma için en uygun arazi belirlendi ve arazinin sahibi olan Hazine’ye 9 Mayıs 2022’de bir yazı yazılarak tahsis başvurusunda bulunuldu.
Ancak Milli Emlak Genel Müdürlüğü aradan geçen beş ayda bu yazıya herhangi bir yanıt vermedi.
İmar planı yok, nüfus projeksiyonu belirsiz
Yazıya yanıt verilmemesi üzerine MESKİ yönetimi geçtiğimiz hafta Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü nezdinde girişimlerde bulundu.
MESKİ yetkilileri, ilgili bakanlık bürokratlarına, “Bölgede imar planlarının netleşmemesi ve nüfus projeksiyonunun belli olmaması nedeniyle altyapı projelerinin geliştirilmesinin mümkün olmadığını, sorunu hızlı ve yerinde çözmek ve nakliye masrafından kaçınmak için üç bin kişilik paket atıksu arıtma tesisi yapılmasının planlandığını, bunun için de en uygun yer olan arazinin hazineye ait tescil harici bir alan olduğunu” aktardı. Ancak bu başvurulara da herhangi bir yanıt verilmedi.
Ankara, Büyükeceli’de yapılacak paket atıksu arıtma tesisi için arazi tahsis işini ağırdan alınca Mersin Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ, çareyi vidanjörlerle alınan atıksuları Bozyazı, Aydıncık ve Silifke’deki atıksu arıtma tesislerine taşımakta buldu. Şimdi de bu ilçelerin atık su tesislerinin kapasitesi zorlanmaya başladı.
Belediye Meclisi’nde de gündeme getirilmişti
Vahap Seçer, geçtiğimiz aylarda belediye meclisinde yaptığı bir konuşmada da soruna dikkat çekmiş ve şunları söylemişti:
“Orada nükleer santral yapımına başlandı ama biraz da her şey aniden gelişti. Ön hazırlığının yapılması gerekiyordu. Sadece belediye değil diğer kurumlar için de. Önce altyapıyı tamamlayıp, sonra üst yapıya geçmemiz lazımdı ama tersi oluyor ve bu da büyük sıkıntıları, yan etkileri beraberinde getiriyor. Orada çok büyük sıkıntılar çekiyoruz. İmar yok, nüfus arttı, binlerce insan geldi. Çadır kentler veya konteyner kentler kurulmuş binlerce insan çalışıyor. Onların yarattığı yükü bölge taşımakta zorlanıyor çünkü hazırlık yapılmamış, her şey oldubittiye getirilmiş.”