Avrupa'da Yeşil DalgaDünyaManşet

Norveç’te genel seçim: İşçi Partisi’nin sol bloku, iktidardaki sağ bloku geçti

0

Norveç‘te sandık çıkış anketlerine göre sol ittifakın lideri Jonas Gahr Store pazartesi günü gerçekleştirilen parlamento seçimlerinin galibi oldu.

Böylece 2013 yılından bu yana Başbakan Erna Solberg liderliğinde iktidarda olan merkez sağ blok koltuğunu kaybetmiş oldu.

Hangi parti ne oy aldı?

Euronews tarafından aktarılan Norveç devlet televizyonu NRK’nin yayımladığı resmi olmayan sandık başı anket sonuçlarına göre sol bloktan İşçi Partisi (H) yüzde 26,3 oranında oy aldı. Bloktaki diğer partiler Sosyalist Sol Parti (SV) yüzde 7,3, Kırmızı Parti (R) yüzde 4,6 ve Yeşiller Partisi (M) yüzde 3,7 oranında oy elde etti.

Mevcut hükümetin büyük ortağı Muhafazakar Sağ Parti (H) yüzde 20,4 oy alırken, bloktaki diğer partiler Merkez Partisi (SP) yüzde 13,9, Liberal Parti (V) yüzde 4,2, Hristiyan Halk Partisi (KRF) yüzde 3,9, oranında oy topladı.  Aşırı sağ görüşlü İlerleme Partisi(FRP) ise yüzde 12 oy aldı.

169 üyeli parlamentoda sol blok partileri 104 milletvekili, sağ blok partileri ise 65 milletvekili çıkartma hakkı kazandı.

Norwegian centre left on course for power | World | The Times

Gözler koalisyon görüşmelerinde

Seçimlerdeki en yüksek oy oranını kazanan İşçi Partisi, diğer iki muhalefet gücüne ihtiyaç duymadan en yakın müttefikleri Merkez Parti ve Sosyalist Sol ile mutlak çoğunluğu sağlama yolunda ilerliyor. Gözler ise artık koalisyon müzakerelerinde olacak.

İklim krizi konusu, Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli‘nin (IPCC) küresel ısıtmanın kontrolden çıkmaya yakın olduğuna dair uyarılarda bulunduğu son raporunun ardından seçim tartışmalarının merkezinde yer alıyordu.

Petrol ve gaz aramaları için ne anlama geliyor?

Batı Avrupa’nın en büyük petrol ve gaz üreticisi olan Norveç’in petrol ve doğalgaz aramalarına son vermesini talep eden Yeşiller Partisi üye sayılarını büyük ölçüde artırmıştı.

Ancak İşçi Partisi, tüm keşif veya üretimin durdurulmasını talep eden herhangi bir partiyle koalisyon kurmayacağını söyledi. Merkez Partisi devam eden araştırmaları desteklerken, Sosyalist Sol ise buna karşı çıkıyor. Yeşiller’in koalisyona katılması durumunda bu başlıkların müzakere edilmesi bekleniyor.

 

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.