EkolojiManşet

Norveç ormansızlaştırmayı yasaklayan ilk ülke oldu

0

Brezilya’nın kuzey eyaletlerinden biri olan Para’da bulunan Novo Progresso’ya yakın ormansızlaştırılmış bir alan.

Erken okul yıllarımızdan beri gezegen çarpıcı şekilde değiştiği için “Dünya” denince aklımıza gelen resimler maalesef ki doğruyu tam olarak yansıtmıyor.

Bir zamanlar yoğun olarak ormanlarla kaplı alanların uydudan çekilen fotoğrafları, ormansızlaştırmanın insan endüstrisi için yeşilliğin “temizlemesi” ile birlikte yeşil alanların yıl geçtikçe azaldığını ortaya çıkardı.

Ormanlar, Dünya’nın yaklaşık %31’lik bir alanını kaplar ve ağaçlar, havadaki karbondioksidi temizleyerek oksijen üretirler. Dolaysıyla, ormansızlaştırma iklim değişikliğine katkı sağlar ve geçim kaynaklarına zarar verebilir. Dünya Vahşi Yaşam Fonu’na göre 125 milyar insan, gıda, temiz su, giysi, ilaç ve barınmak için ormana ihtiyaç duyar.

Ormansızlaştırma, aynı zamanda yağış miktarında, nehrin akışında, sel ve hızlandırılmış erozyonda değişikliklere sebep olarak bölgenin su döngüsünü de bozar. Ayrıca, ormanlar gezegenin en egzotik vahşi hayatlarının evi ve yaşam alanıdır ve ormansızlaştırma birçok türü soyunun tükenmesiyle yüz yüze bırakır.

Günümüzde, yılda yaklaşık olarak 77700 kilometre karelik yani 18.7 milyon hektarlık orman yok olmaktadır ve bu oran değişmezse bundan korku duymamız gerekmekte. Bu yüzden eğer harekete geçmezsek ormanların yok olma trendi devam edecek.

Norveç, 2016 yılında ormansızlaştırma yasağını ulusal yasasının bir parçası haline getirerek ormansızlaştırmayı durdurma yolunda adım atan ilk ülke oldu.

Aynı zamanda, ormansızlaştırmaya destek veren hiçbir ülkenin devlet tarafından desteklenmeyeceğini ülke olarak duyurdu.

Norveç, kitlesel ölçekte ormansızlaştırmanın azalmasına kendisini adayarak son on senede ormanlarını büyük ölçüde genişletti. Ülkedeki ormansızlaştırma, şu anda yılda 58 kilometre kare olarak ölçülüyor. Bu az olsa da, Norveç, ormansızlaştırmanın yok edici etkilerinin farkında olarak ülkenin tüm gayretini toplam orman alanlarının seneler içinde artmasa da en azından sabit kalmasını sağlamaya harcıyor.

2011 ile 2015 yılları arasında, Norveç, kereste endüstrisinin aşırılığı yüzünden tehlikede olan Guyana ormanlarına 250 milyon dolarlık destek verdi. 2008’de Amazon Yağmur Ormanlarının ormansızlaştırılmasına karşı savaşan Brezilya’ya 1 milyar dolar bağış yaparak ormansızlaştırmanın %75 oranında azalmasını sağladı.

Bizden sonraki nesillere ormansızlaştırmanın olmadığı bir gelecek bırakmamak için angaje olup harekete geçebiliriz. Azar azar başlayıp üstün bir amaca destek verebiliriz. İşte size işinize yarayabilecek birkaç tavsiye:

  • Ailenizi, arkadaşlarınızı ve muhitinizi ormansızlaştırmanın negatif etkileri üzerine ve günlük hayatlarımızdaki aksiyonların ormanları nasıl etkilediğine dair bilgilendirmelisiniz. 

  • Her zaman orman kökenli olan ve %100 tüketici sonrası geri dönüştürülmüş materyallerden üretilen ürünleri kullanmayı tercih etmelisiniz. 

  • Gıda seçiminizi bilgiye dayalı olarak yapınız ve bitkiye dayalı bir diyet uygulayınız. Ormanları kurtarmak için et ve süt ürünleri gibi hayvan gıdalarını tüketmeyiniz ya da en azından tüketiminizi limitlemelisiniz. 

  • Bakir orman liflerinden yapılan ürünleri alır iken güvenilir orman sertifikasına sahip olduğuna dair üzerinde bir ibare olan ürünleri seçmelisiniz. 

  • Orman dostu prensipleri izleyerek ormansızlaştırmayı azaltmaya destek veren firmaların ürünlerini almaya dikkat etmelisiniz. 

Makalenin İngilizce Orijinali

Yeşil Gazete için çeviren: Verda Zincirkıran

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.