İklim KriziManşetTürkiye

Nisan ayında üç bölgede ‘olağanüstü’ kuraklık yaşandı

0

Meteoroloji Genel Müdürlüğü‘nün, Standart Yağış İndeksi (SPI) ve Normalin Yüzdesi Metodu’na (PNI) göre hazırladığı kuraklık raporunda, nisan ayında özellikle Doğu Anadolu‘nun iç kesimleri, Güneydoğu Anadolu ve Güney Batı Ege‘nin büyük bölümü ile Çorum ve Amasya‘nın bazı kısımlarında “şiddetli, çok şiddetli ve olağanüstü” kuraklık gözlendiği bildirildi.

Türkiye’nin de içinde bulunduğu Akdeniz havzası, küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğinden en çok etkilenen bölgeler arasında. Sıcaklıkların aşırı yükseldiği aylar, artık yazdan bahara doğru kaydı, yağış rejimleri ise düzensizleşti. Uzun dönemler boyu yağış almayan bölgelere birden bastıran ani ve aşırı yağışlardan da ne toprak ne de tarım alanları yararlanabiliyor. Uzmanların kuraklık yüzünden yaşanabilecek olası gıda kıtlığına yönelik uyarıları ise sürüyor.

2021’in nisan ayında da meteorolojik anomaliler sürdü. Bu durum önümüzdeki yaz ayları için iyi sinyaller vermiyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2021 Yılı Nisan Ayı Ortalama Sıcaklıklarının 1981-2010 Normallerine Göre Mukayesesi raporunda ise ortalama sıcaklıkların Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, Kuşadası, Bodrum, Milas, Isparta‘da mevsim normallerinin üzerinde gerçekleştiği kaydedildi.

Müdürlüğün Kuzey Ege ve Marmara‘da çok, orta, hafif ve normal nem düzeyleri ölçülürken, Zonguldak ve Bartın kıyılarında aşırı nem gerçekleşti.

İç Anadolu da ısınıyor

İç  Anadolu’da ortalama sıcaklık Sivas, Kırıkkale, Kangal, Pınarbaşı çevrelerinde mevsim normallerinin üstünde, diğer kesimlerde mevsim normalleri civarında görüldü. Nisan ayı uzun yıllar ortalaması 10.2 derece iken, bu yıl 11.5 dereceye yükseldi. En düşük eksi 5 derece Yunak ve Pınarbaşı, en yüksek 31 derece Kırıkkale’de ölçüldü.

Karadeniz’de Amasya rekortmen: 33.4 derece

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.