DünyaManşet

Nijerya iç savaşa doğru

0

Nijerya’da yıl boyunca devam eden, özellikle Kasım ayı ve ardından Noel Bayramı sırasında yüzün üzerinde insanın öldürülmesiyle alevlenen saldırıların üzerine olağanüstü hal ilan edildi.

25 Aralık 2011’de ülkenin kuzey bölgelerindeki kiliselerde yapılan Noel Bayramı ibadetleri sırasında gerçekleştirilen bombalı saldırılarda 41 kişi ölmüştü. Saldırıları 2002 yılından beri faal olan İslamcı “Boko Haram” grubu üstlenmişti. “Boko Haram”, Hausa dilinde “Batı tipi eğitim günahtır!” anlamına geliyor.

Boko Haram’ın saldırıları karşısında ülkedeki hristiyan grupların da “Saldırılar devam ederse karşılığını vereceğiz” demesi gerilimi tırmandırdı. Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan, olağanüstü hal ilan etme kararını açıkladığı konuşmasında grubu ‘ezeceğini’ söyledi.

Boko Haram’ı 2002’de kuran lideri Ustaz Muhammed Yusuf, 30 Temmuz 2009’da polis tarafından alındığı gözaltında öldürülmüştü. Aralık 2011’in başında Amerika Birleşik Devletleri Kongresi bünyesinde hazırlanan bir raporda da Nijerya’daki İslamcı grup Boko Haram, ABD ve çıkarları için “yükselmekte olan bir tehdit” olarak nitelenmişti.

Diğer taraftan, Nijerya’nın doğusundaki Ebonyi eyaletinde, rakip etnik gruplar arasında çıkan çatışmalarda en az 50 kişinin öldüğü bildirildi.

Hükümet sözcüsü, çatışmanın sebebinin Ezza ile Ezilo toplumları arasındaki arazi anlaşmazlığı olduğunu belirtti. Sözcü, Ebonyi’deki çatışmaların Ezza’dan bir gurubun Ezilo toplumunun bulunduğu yeri istila ederek onlara saldırmasıyla çıktığını söyledi.

Hükümet sözcüsü, iki grup arasında 2008’de başlayan anlaşmazlıkların son olaya kadar hallolduğunu sandıklarını ifade etti.

Bölgeye çevik kuvvet polisinin konuşlandırıldığı kaydedildi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.