Dünyaİklim KriziManşetUlaşım

New York’ta 2035 itibariyle fosil yakıtlı araç satışı yasaklandı

0

New York Eyalet Senatosu ve Meclisin onayının ardından Vali Kathy Hochul eyalette 2035 yılından itibaren tüm yakıtla çalışan araçların satışını yasaklayan yeni bir yasayı imzaladı.

Yasa, New York’un kirletici emisyonlarını 2050 yılına kadar yüzde 85 oranında azaltmaya dair iklim hedefine ulaşmasına yardımcı olacak. Yeni mevzuata göre, tüm eyalet içi yeni araba ve kamyon satışlarının 2035 yılından itibaren sıfır emisyonlu olması gerekecek.

‘Mümkün olduğunda’ şartı konuldu

İlk adım ise 2023 yılına kadar hazır olması gereken sıfır emisyonlu bir araç pazarı geliştirme stratejisi oluşturmak olacak. Şu anda New York’ta satılan yeni araçların yalnızca yüzde 1’i tamamen elektrikli. Yani kat edilmesi gereken daha çok yol var.

Yasa, binek araçlarını hedeflemenin yanı sıra, arazi araç ve ekipmanlarının da 2035 yılına kadar sıfır emisyonlu olmasını da istiyor. Ağır hizmet araçlarında ise fazladan beş yıl olacak.

Ancak kamyonlar ve inşaat ekipmanlarında akülerin mevcut olmaması gibi durumlarda boşluklar var. O yüzden yasa sıfır emisyonu yalnızca “mümkün olduğunda” şart koşuyor.

‘Ulaşım emisyonlarını azaltmalıyız’

ZME Science’ın aktardığına göre Eyalet Valisi Hochul yaptığı açıklamada “New York, iklimimizi etkileyen sera gazı emisyonlarını azaltmak ve iddialı hedeflerimize ulaşmak için ülkenin en agresif planını uyguluyor, devletin iklim kirliliğinin en büyük kaynağı olan ulaşım sektöründen kaynaklanan emisyonları azaltmalıyız” dedi.

BloombergNEF (BNEF) danışmanlığına göre, New York’taki gibi düzenlemeler olmasa bile, 2035’te küresel araç satışlarının yarısı elektrikli olacak.

Pillerin maliyetindeki dramatik düşüş elektrikli arabaları maliyet açısından daha rekabetçi ve hatta daha ucuz hale getiriyor. BNEF, 2023’te bugünkü fiyatlarına kıyasla yüzde 20 daha ucuz olacaklarını tahmin ediyor.

New York’u bekleyen zorluklar

İnsanları elektrikli araçlara geçmeye ikna etmek zor olacak olsa da New York’un önündeki en büyük engel uzun mesafeli seyahati kolaylaştırmak için hızlı şarj eden bir ağ geliştirmek olacak.

Şehirler ayrıca, sakinlerin arabalarını şarj etmelerine, şarj cihazlarını sokaklara, otoparklara, marketlere ve ayrıca alışveriş merkezlerine yerleştirmelerine izin vermek için büyük ölçekli bir şarj altyapısına ihtiyaç duyacak. Başta kaldırım kenarlarına olmak üzere 800 binden fazla şarj istasyonuna ihtiyaç duyulacağı tahmin ediliyor.

Nisan ayında New York ve diğer 11 eyalet, Başkan Biden’den ABD’de satılacak tüm araçların sıfır emisyonlu olması için bir strateji geliştirmesini istedi. Mektupta, federal hükümetten elektrikli araçlar için vergi kredilerini teşvik etmek ve altyapı yatırımları için fon sağlaması talep ediliyordu.

İki eyalet daha yasakladı

Kaliforniya, yeni fosil yakıtlı araç satışları için bir son tarih açıklayan ilk eyalet oldu. Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, 2035 yılına kadar tüm yeni binek araçları ve kamyonlar için sıfır emisyonlu olma şartı koyan bir kararname imzaladı.

Ardından Massachusetts, 2035 için aşamalı olarak fosil yakıtlı araçları yasaklayarak Kaliforniya’ya katıldı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.