Hayvan HaklarıManşetYerel

Nesli tükenme tehlikesinde olan su samuru tüfekle katledildi

0

Muğla Fethiye Sahil Bandı‘nda yürüyüşe çıkan vatandaşların, deniz kenarında hareketsiz halde duran su samurunu fark edip, ihbar etmeleri üzerine bölgeye gelen Fethiye Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Şefliği ekipleri hayvanın öldüğünü belirledi.

Ekipler, dünyada nesli tükenmekte olan türler arasında gösterilen ve koruma altındaki su samurunun ölüm nedeninin belirlenmesi için çalışma başlatırken, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Çevre Koruma Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Yasin İlemin‘e teslim edilen hayvanın boynundan tüfekle ateş edilerek öldürüldüğü öğrenildi.

‘Su samurları sulak alanlar için gösterge türdür’

DHA‘da yer alan habere göre, hayvana suyun içerisinde 1 metre mesafeden ateş edildiğini belirten Dr. Yasin İlemin, hayvanın gece tekne ile balık avlayan kişiler tarafından katledilmiş olabileceğini tahmin ettiğini kaydetti:

Boynunun solundan vurulmuş. İncelemelerde ölümcül yaranın saçmalar sonucu açıldığını gördük. Olayın Fethiye körfezi içinde muhtemelen gece tekne ile balık avlayan şahıs tarafından gerçekleştiğini değerlendiriyorum. Su samurları sulak alanlar için gösterge türdür. Bulunduğu alanın kirlenmemiş veya az kirlenmiş bir sulak alan olduğunu gösterir. Geçmiş dönemlerde yapmış olduğumuz araştırmalarda Fethiye Akgöl’de yaklaşık 15 bireylik popülasyon tespit etmiştik. Akgöl’ün korunan sulak alan ilan edilmesi için DKMP ile ortak çalışmalar yürütüyoruz. Yine Fethiye içindeki doğal kanallar ve deniz kıyısında su samurlarının varlığını biliyoruz. Su samurları doğada balık, yengeç gibi sucul canlılar ile besleniyorlar.”

‘Ekosistem içinde önemli bir canlı’

Su samurlarının ekosistem içinde önemli bir canlı türü olduklarını kaydeden Dr. İlemin, koruma altında olan su samurlarını avlamanın cezasının 7 bin 500 TL olduğunu da kaydetti:

Su samurları zaman zaman balıkçılar tarafından balık yediği için hoş karşılanmayan memeli türü. Ekosistem içinde önemli bir canlı. Dengenin korunması ve balık popülasyonlarının uzun vadede daha güçlü olması için gerekli bir tür. Bölgede su samurları başta olmak üzere, sulak alanlar ve denizlerdeki nadir türlerin korunması, zarar verenlerin tespit edilerek gerekli işlemlerin yapılması amacıyla Sahil Güvenlik Komutanlığı ile DKMP Genel Müdürlüğü ortaklığında çalışmalara başladık.”

‘Zarar verenleri ihbar edin’

Fethiye halkına seslenen Dr. Yasin İlemin, su samurlarına zarar veren kişileri tespit ettiklerinde en kısa sürede ihbar etmelerini istedi:

Denizlerimiz ve sulak alanlarımızın sürdürülebilir kullanımı çok önemli. İçinde bulunduğumuz iklim ve biyolojik çeşitlilik krizi bu hızla devam ederse çok yakın gelecekte denizlerde tüketebileceğimiz balık kalmayacak. Son olarak Fethiye halkına sesleniyorum. Su samurları bölgemiz için bir zenginlik. Bunlara zarar verenleri tespit ettiğinizde en kısa sürede ihbar edin. Denizde suya düşmüş olan düşmana bile ateş edilmez. Sen nasıl bir varlıksın ki bunu yapıyorsun?”

You may also like

Comments

Comments are closed.