Adıyaman’ın Samsat ilçesinde, balıkçılar tarafından nesli tükenme tehlikesi altında olan Fırat kaplumbağası bulundu. Samsat ilçesine bağlı Gölpınar Köyü‘nde balıkçılık yapan Yılmaz Toprak, avlandığı sırada ağlarına bir kaplumbağanın takıldığını fark etti.
Sudan çıkardığı kaplumbağanın diğerlerinden farklı olduğunu gören Toprak, durumu Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Zülfü Yıldız‘a iletti. Bunun üzerine Gölpınar Köyü’ne gelen Yıldız, yaptığı inceleme sonrası kaplumbağanın Trionychidae familyasından olan ve yeryüzünde sadece Fırat ve Dicle nehirleri bölgesinde yaşayan nesli tükenmekte olan Fırat kaplumbağası olduğunu belirledi.
Kaplumbağayı inceleyen Doç. Dr. Yıldız, nesli tehlike altında olan türün sadece Mezopotamya bölgesinde yaşadığını belirterek “Dicle ve Fırat su havzalarında İran, Türkiye, Irak, Suriye, Dicle ve Fırat‘ın devam ettiği yerlerde bulunuyor” dedi.
‘Barajlar üremesini engelliyor’
Barajlar nedeniyle kaplumbağanın neslinin tükenme tehlikesi altında olduğunu ifade eden Doç. Dr. Yıldız, şöyle devam etti:
“Barajlar yapıldığı zaman su seviyesi yükseliyor ve normalde kıyıda olan yumuşak toprak su altında kalıyor. Bu hayvanları ise yumurtalarını normalde Dicle ve Fırat’ın kıyısında bulunan kumun ve yumuşak toprakların içerisinde bırakıyorlar, ama barajlar yapılınca bu bölgeler su altında kalıyor. Su altında kalınca üreme özelliklerini kaybediyorlar.
Ayrıca akşamdan ağı atan ve sabah toplayan balıkçılar yüzünden, balıklar için gelen kaplumbağalar ağlara dolanıyor ve boğuluyor. Bazen de bilinçsiz balıkçılar tarafından ağlarından çıkartılıp öldürülebiliyorlar.”