Hayvan HaklarıManşet

Nero isimli köpeği öldüren Alp Erkin, hayvan hakkı savunucularından şikayetçi oldu

0

Nero isimli köpeği silahla vurarak öldüren Alp Erkin’in şikayetçi olması üzerine açılan hakaret davasının bugün İstanbul 8’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında, hayvan hakları savunucusu Nazım Hikmet Arpag savunma yaptı.

Arpag, sosyal medyada Nero’nun ölümü ile ilgili yaptığı bir paylaşım yüzünden hakkında açılan dava sebebi ile üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile yargılanıyor.

Alp Erkin, Temmuz 2020’de, Sarıyer’de Nero isimli köpeği yaşadığı yerin bahçesinde ateşli silahla vurarak öldürmüş ancak hakkında meşru müdafaa kapsamında takipsizlik kararı verilmişti.

Erkin, verilen takipsizlik kararına dayanarak Nero’nun ölümüne ilişkin paylaşım yaparak tepki gösteren kişiler hakkında şikayetçi olmuştu. Erkin’in Arpag’a ait olan “katil yaşam düşmanı #alperkintutuklansın” paylaşımını göstererek hakaret suçundan şikayetçi olması üzerine açılan davanın duruşması bugün görüldü.

Esas dosya olan Gebze 2’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nin 2022/106 esas sayılı dosyasının duruşması ise 30 Eylül 2022’de saat 11.30’da görülecek. Hayvan hakkı savunucuları, bu duruşmaya katılım çağrısı yaptı.

Alp Erkin, Nero’nun bakımını üstlenen ve Nero için adaletin sağlanması adına çaba gösteren ancak sonuç alamayan Deniz Özula hakkında da ‘iftira’ suçundan şikayetçi olmuş ve iki hafta önce de bu dosyanın duruşması görülmüştü. Bu dosyanın bir sonraki duruşması ise Aralık 2022’de görülecek.

Yaşamı savunanlar yargılanıyor

Duruşmada verdiği ilk ifadeyi tekrarlayan Arpag, “Nero’yu öldüren kişiye ceza verilmeyip Nero’nun yaşam hakkını savunan kişilerin yargılanması hem bizi üzüyor hem de adalete olan güveni sarsıyor” dedi.

Davayı takip eden hayvan hakları savunucuları ve sivil toplum kuruluşları dava sonrası yaptıkları açıklamada şunları söyledi:

Diğer hayvanlar insanlar tarafından öldürülürken, işkenceye uğrarken, yaşam hakları yok sayılırken yargı organlarını kişisel hırsları için meşgul eden; hayvan hakları savunucularını susturmaya ve sindirmeye yönelik hareket etmekten çekinmeyenlere karşı susmayacak, Nero’nun öldürüldüğü gerçeğini her yerde hatırlatacak, hayvanları ve yaşamı savunmaktan geri durmayacağız.

“Hayvan hakları savunucusu sivil toplum kuruluşları olarak bu davayı takip etmeye devam edecek, Nazım Hikmet Arpag’ın yanında olacağız. Nero ve insan eliyle yaşamı elinden alınmış tüm diğer hayvanlar ile onları savunmaktan vazgeçmeyen tüm aktivistler için bir kez daha adalet talep ediyor, bu yıldırma politikalarına karşı susmayacağımızı ve hayvanlar için mücadele etmeye devam edeceğimizi bir kez daha duyuruyoruz.”

Hak savunucuları, Nero’nun öldürülmesi ile ilgili açılan ve takipsizlik ile sonuçlanan davanın Anayasa Mahkemesi’ne taşındığını hatırlatarak Anayasa Mahkemesi’nden Nero için adil bir karar çıkmasını umduklarını belirtti.

Açıklamayı, Animal Save Türkiye, Burak Özgüner Hayvan Hakları Çalışma Merkezi (BUR-HAK), Dört Ayaklı Şehir, Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), Hayvan Hakları ve Etiği Derneği, Hayvanları Koruma Kurtarma ve Yaşatma Derneği (HAYKURDER), Hayvan Özgürlüğü İnsiyatifi, Kuzey Ormanları Savunması, Türkiye Hayvanları Koruma Vakfı, Türkiye Vegan Derneği (TVD), Veganizm Özgürlüktür, Yaşamdan Yana Derneği, Yunuslara Özgürlük Platformu imzaladı.

Ne olmuştu?

Alp Erkin, Nero isimli köpeği eşini ısırdığı gerekçesiyle, yaşadığı bahçeye girerek, başından vurarak öldürmüştü.

Olay anını gösteren kamera görüntülerinin sosyal medyada yayınlanmasının ardından Alp Erkin büyük tepki görmüştü ve birçok hak savunucusu sosyal medya aracılığıyla olaya tepkisini dile getirerek Alp Erkin’in tutuklanmasını talep etmişti.

Başlatılan soruşturmada savcı Alp Erkin’in meşru müdafaada bulunduğunu belirterek dosyayı kapatmış, bunun üzerine Alp Erkin avukatı vasıtasıyla sosyal medyada tepkisini dile getiren tüm hak savunucuları hakkında şikayetçi olarak uzlaştırma aşamasında kendilerinden para talep etmiş, ödeme yapmayı kabul etmeyen savunucular hakkında iddianame düzenlenerek kamu davası açılmıştı.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.