İklim KriziManşet

Nepal ve Hindistan’da sel felaketi

0

Nepal’de ve Hindistan’ın kuzeyinde geçtiğimiz Çarşamba gününden beri şiddetlenen Muson yağmurları sonucu Nepal’de resmi rakamlarla en az 100 kişinin öldüğü, 120 kişinin kayıp olduğu binlerce kişinin ise yerinden olduğu belirtiliyor.

Sağanak yağış yollara, su kanallarına, elektik ve telefon hatlarına büyük zarar verdiği için Himalaya yakınlarındaki köylere ulaşımı engelliyor. Pazar günü yağışın azalması ile bölgeye 3400 kişilik kurtarma  ekibi ve 3 helikopter gönderildi.

Hindistan’da geçtiğimiz Cuma itibariyle şiddetlenen yağmurlar sonucu yaşanan toprak kayması ve sel sonucu Uttar Pradeş eyaletinde en az 25 kişinin öldüğü; Uttarakhand eyaletinde ise ölü sayısı 34’e ulaştığı belirtiliyor.

Hindistan, Assam eyaleti, 17 Ağustos 2014. Fotoğraf: AFP

Hindistan, Assam eyaleti, 17 Ağustos 2014. Fotoğraf: AFP

Himalaya bölgesindeki yetkililer bölgeye gıda, ilaç, çadır ve giyim yardımı gönderiyor.  10 afet bölgesinde evsiz kalan binlerce kişiye pirinç, mercimek gibi gıdalar ile birlikte pişirme gereçleri  dağıtılıyor. Önümüzdeki günlerde de yağışın devam edeceği ön görülen bölgede sel sonrasında kolera gibi salgın hastalık riski endişe yaratıyor.

Hindistan ve Nepal’de muson yağmurları mevsimi olan Haziran-Eylül ayları arasında yağmurlar nedeni ile sel ve toprak kayması yaşanıyor. Bu ay sel nedeni ile yaşanan toprak kayması Katmandu yakınlarındaki bir köyün tamamını kapladı ve 156 kişinin ölümüne neden oldu. Geçen sene muson mevsimi boyunca meydana gelen sel ve toprak kayması nedeni ile Hindistan’ın Uttarakhand eyaletinde 6000 kişi hayatını kaybetmişti. Son yıllarda ormansızlaştırmanın artması bölgeyi toprak kaymalarına karşı daha da hassas hale getirdi.

(DW,Yeşil Gazete)

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.