EkolojiKültür-SanatManşet

Necdet Kutlucan’dan Adaların imara açılmasına sanatla direniş: Adalar ve Renkler sergisi açılıyor

0

Marmara Denizi‘ndeki Prens Adaları‘ndan Büyükada’da yaşayan ressam ve aktivist Necdet Kutlucan‘ın, Adalar’ın imara açılmasının yeni Yassıada’lar yaratacağı kaygısıyla hazırladığı resim sergisi 7 Ekim Cumartesi günü Büyükada Yüksek Kahve’de açılacak.

Sanatçının sergisinde, plaka prinçten geleneksel yöntemle yapılmış Eleni Zarifi ve Lefter Küçükandonyadis heykellerinin yanı sıra Adaların çokkültürlü yapısını esas alan tabloları yer alıyor.

Sergi aracılığıyla herkesi Adalara sahip çıkanlarla dayanışmaya davet eden Kutlucan, Akdeniz ve Karadeniz iklimlerinin buluşma noktası ve göçmen kuşların dinlenme alanı olan İstanbul Adaları’nın ekosistemi, biyoçeşitliliği ve kültürel değerleri ile Dünya Mirası olma özelliklerini fazlasıyla taşıdığına inanıyor ve bu konuda farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Yüksek Kahve

1870’li yıllarda Panas Kardeşler’in sahibi olduğu Yüksek Kahve binası Meşhur Bonmarşe olarak işletiliyordu. Alt katındaki Arnavut Bayram’ın Meyhanesi, Nurullah Ataç, Bedia Muvahhit ve Ergin Ertem gibi önemli isimlerin uğrak yeriydi. Nurullah Ataç’ın Bonmarşe’deki edebiyat sohbetleri ünlüdür. Fenerbahçeli Lefter’in adıyla da anılan Yüksek Kahve, 1939 Büyük Erzincan Depremi sonrası Büyükada’ya gelen Ali Şahin tarafından devralındı.

Necdet Kutlucan

Sanatçı Necdet Kutlucan, Namık Denizhan, Gürdal Duyar ve resim restoratörü Aydın Erkuş ile çalıştı. Avni Arbaş’ın Asmalı Mescit’deki son atölyesini düzenledi.

1989-1994 Salacak Etkinliklerini gerçekleştirdi. Aynı yıllarda SOS Çevre Gönüllüleri ile çalıştı. Boğaziçi Ekoloji ve Şehrin Sahipleri platformlarının kuruluşunda yer aldı. Marmara Depremi sonrası Halıdere Masal Evi’ni kurdu.

2008 yılında Ankara Üniversitesi Urla Limantepe de kazı ressamı olarak 18 ay çalıştı. Babil’den Ayasofya’ya, Haydarpaşa’da Dans, Galataport Fotoğrafhanesi, Klozamenai Sürgünü gibi sergileri bulunmaktadır.

2015’ten 2019’a kadar Ada Düşü Sokak Festivallerini gönüllü olarak düzenledi, 2007 İstanbul Balık Festivali’ni yönetti. Gezi tutuklamalarından sonra Mimarlar Odası Karaköy Şubesinde Adalet İçin Sanat Atölyelerini kurdu.
8 Yıldır Galataport’u belgeliyor.

Pazırıktan Anadolu Dağlarına Türklerin en kadim taşınabilir kültür varlıklarından Türk Halıları’nın bilinen 3000 yıllık yolculuğunda, motif, renk, söylence, malzeme deneyimleri ile geçtikleri kültürlerden beslenme serüvenini inceleyip, halı resimleri yapıyor.

İşlik Heykel Döküm Atölyesi sanat danışmanlığını yapan Kutlucan, Kapalıçarşı’daki Halit Kandemir Atölyesi’nde geleneksel yöntemler ile metal heykeller yapıyor. 1989’dan bu yana gönüllü çocuk çalışmaları yürüten sanatçı Büyükada’daki Atölye evinde yaşamını sürdürüyor.

Sosyal Medya:
Instagram: necdetkutlucan
Twitter: necdetkutlucan
Facebook: adadusu

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.