NATO Şefi: İklim değişikliği, küresel güvenliğe zarar veriyor

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, ziyaret ettiği Azerbaycan'da, iklim değişikliğinin yarattığı güvenlik risklerine dikkat çekti, ancak ülkenin gaz tedarikini de övdü. Aliyev de önümüzdeki kasım ayında yapılacak COP29'a ev sahibi olarak seçilmelerinin, 'iddialı yeşil geçiş gündemi' olduğunu öne sürdü.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile geçen pazar günü Bakü‘de buluşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, iklim değişikliğini küresel güvenlik azısından sonuçları olan bir “kriz çarpanı” olarak değerlendirdi. Stoltenberg, küresel ısınmayla mücadele edilmesi gerektiğine de vurgu yaptı

Azerbaycan, önümüzdeki kasım ayında COP29 BM İklim Değişikliği Konferansı’na ev sahipliği yapacak. Petrol ve gaz üreticisi ülkede iklim zirvesi düzenlenmesi kararı iklim ve ekoloji gruplarınca sert eleştiriliyor. COP29, geçen yılki COP28’in düzenlendiği Birleşik Arap Emirlikleri’nin ardından, bir petrol devinin ev sahipliği yapacağı üst üste ikinci zirve olarak. Konferansın başkanlığının Azerbaycan’ın devlet petrol şirketi SOCAR‘ın eski yöneticisi Muhtar Babayev‘e verilmesi tartışmaları alevlendirdi.

[COP28] Gelecek yılın COP’u yine bir petrol ülkesi olan Azerbaycan’da yapılacak
COP29’un ev sahibi Azerbaycan, 10 yılda gaz üretimini üçte bir artıracak
Tepkiler ses getirdi: Azerbaycan’dan COP29 komitesine ‘kadın’ güncellemesi

İlham Aliyev’in otoriter liderliğiyle yönetilen Hazar ülkesi, zirve sayesinde hem bu imajı hem de iklime ve çevreye verdiği zarar nedeniyle uluslararası ortamda yüksek olmayan itibarını değiştirmeye çalışıyor.

İklim değişikliğinden bahsedip doğal gazı övdü

Azerbaycan’ı “önemli NATO müttefiklerine (doğal) gaz sağlamadaki önemli rolünden” ötürü öven Stoltenberg, “Zorluk şu ki dünyanın enerjiye ihtiyacı var ama aynı zamanda küresel ısınmayla da mücadele etmemiz gerekiyor. Enerji ve çevre ihtiyacını uzlaştırmayız” dedi. İklim değişikliğinin dünyanın güvenliği için de büyük bir risk oluşturduğunu belirten NATO Genel Sekreteri, “İklim değişikliği bir kriz çarpanıdır ve etkilerini her yerde görüyoruz” diye konuştu.

Stoltenberg ayrıca Azerbaycan’ı alternatif enerjilere yatırım yaptığı için kutladı ve ülkenin Avrupa pazarlarına hidroelektrik ve güneş enerjisi tedarikçisi olarak “büyük potansiyele” sahip olduğunu vurguladı.

Alivey: Gaz tedarikçisiyiz ama iddialı bir geçiş gündemimiz var

Aliyev ise  ülkesinin “pan-Avrupa gaz tedarikçisi” olmasına rağmen iddialı bir yeşil geçiş gündemine sahip olduğunu öne sürdü. Azerbaycan lideri, 11-24 Kasım’daki COP 29’a ev sahipliği yapmalarının “yeşil geçiş konusundaki çabalarının tanınmasının bir işareti” olduğunu söyledi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR