ManşetTürkiye

NATO Genel Sekreteri İstanbul’da: Harekatla ilgili endişelerimi paylaştım

0

Türkiye’nin Suriye’ye yönelik operasyonunun ikinci gününde İstanbul’a gelen NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüştü. Genel Sekreter, ‘insanlar daha fazla acı çekmemeli, ortak düşmanımız IŞİD’ dedi.

Türkiye‘ye gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. İstanbul’daki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde gerçekleşen görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenlendi. Burada konuşan  Stoltenberg, “Harekatla ilgili endişelerimi paylaştım. İnsanlar daha fazla acı çekmemeli. Ortak düşmanımız IŞİD” dedi.

NATO’nun YPG hakkındaki tutumunun ne olduğuyla ilgili soruya “YPG konusunda NATO’da bir fikir birliği yok” yanıtını veren Stoltenberg, ABD’nin olası yaptırım uygulamasında NATO’nun tavrının ne olacağına yönelik soruyu da şöyle cevapladı: “Varsayımlar üzerinden konuşmam yanlış olur. Türkiye önemli bir NATO müttefikidir. Ortak savunmamız açısında, terörizmle mücadelede Türkiye önemli bir rol oynamaktadır. Türkiye’nin tarihi bir müttefik olarak yanımızda olması önem taşıyor. IŞİD’le mücadelede ilerleme büyük ölçüde Türkiye’nin katkılarıyla sağlandı. Türkiye’nin kuvvetleri, altyapısı ve üsleri, terörizmle birlikte yaptığımız mücadelede büyük katkılarda bulundu.”

Çavuşoğlu: 8 ülke NATO belgesini bloke etti 

Soru cevap kısmında NATO üyesi ülkelerin harekata yönelik tutumu sorulan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu şunları söyledi:

“Hepsi PKK ile YPG’nin aynı olduğunu biliyor. Türkiye’nin ulusal güvenlik endişesinin haklı ve meşru olduğunu söylüyorlar. Eğer Türkiye’nin buradaki endişesi meşruysa bu endişeye mahal veren terör örgütüyle mücadele etmek de meşru hakkımızdır. NATO dahil, böyle bir yükümlülüğümüz olmamasına rağmen bildirimde bulunduk. Hem meşru diyeceksiniz, hem de harekata karşı çıkacaksınız. Sahada angajmanınız olabilir, bu benim problemim değil. Esasen bu senin iki yüzlülüğün. Destek verenler için söylüyorum.

Türkiye diplomasi yolunu sonuna kadar denemiştir. Esasen, NATO müttefiklerini korumak için planlar kabul edildi. Türkiye’ye yönelik tehdide karşı Türkiye’yi koruma planı da NATO Konseyi tarafından onaylanmıştır. Burada da YPG- PYD net bir şekilde vardır. ABD’nin başını çektiği 8 ülke bunu haksız şekilde bloke etmiştir. IŞİD’le göğüs göğüse mücadele eden tek NATO ülkesiyiz. IŞİD ortak düşmanımız mücadele edelim, PKK de ortak düşmanımız ama mücadele etmeyelim, hatta Türkiye de etmesin.”

‘IŞID’liler serbest bırakılmayacak’

Çavuşoğlu, Suriye’de tutuklu bulunan IŞİD militanlarıyla ilgili olarak ise “IŞİD’li teröristlerin serbest bırakılması mümkün değil. IŞİD’le de mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.