Dünyaİklim KriziManşet

NASA: Orman yangınlarında itfaiye çalışanlarına uydu görüntüleri ile yardımcı olacağız

0

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), orman yangınları ile mücadele için itfaiye çalışanlarına uydu görüntüleri ile yardımcı olacağını duyurdu.

Nelson Yıllık Uzay Sempozyumu‘nda konuyla ilgili bir açıklama yapan NASA yöneticisi Bill Nelson, NASA’nın orman yangınları ile mücadele eden ekiplerin gerçek zamanlı verilere daha fazla ulaşabilmeleri için orman yangını programı geliştirmeyi planladığını duyurdu.

‘Veriye dayalı araçlar geliştirilecek’

Orman yangını programı hakkında bilgi veren Nelson, şu açıklamalarda bulundu:

Asıl misyonumuz bu gezegeni korumaktır. Bu yüzden NASA yeni bir orman yangını programı yapmayı planlıyor. Program uydumuzdan ve hava gözlemlerimizden yani gökyüzündeki gözlerimizden yararlanacak. Teknoloji, yangınlarla mücadele eden kahramanları desteklemek için veriye dayalı araçlar geliştirecek. Onlar her çıkan yangını önlemeye çalışıyorlar.”

Eylül ayından itibaren NASA’nın dünya gözlem verilerini “Open ET” adlı yeni bir internet uygulamasıyla halka açık şekilde paylaşacağını belirten Nelson, verilerin orman yangınlarının yanı sıra su yönetimi konusunda da yardımcı olmasının planlanlandığını ifade etti.

Böylece, çiftçiler ve su yöneticileri verilere erişerek tarımsal su tüketimini belirleyebilecekler.

ABD’nin 12 eyaletinde 92 büyük orman yangınında 2 milyon 500 bin dönümden fazla ormanlık alan küle dönmüştü.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.