Bilim-TeknolojiManşet

NASA Mars’ta oksijen üretmeyi başardı

0
Fotoğraf: AA

Perseverance isimli keşif aracını başarılı bir şekilde Mars‘a göndermeyi başaran Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), bir ilke imza atarak Kızıl Gezegen‘de oksijen üretmeyi başardı.

NASA tarafından yapılan açıklamaya göre 20 Nisan’da Mars’ın atmosferinden çekilen karbondioksit, başarılı bir şekilde oksijene dönüştürüldü.

Bir astronota 10 dakika yetecek

NASA ve Jet Propulsion tarafından geliştirilen MOXIE, gezegenin atmosferinden çektiği karbondioksiti 1470 derecede ısıtarak, karbon monoksit elde etti.

Oluşturulan karbon monoksiti moleküllerine ayırmayı başaran cihaz, beş gram oksijen üretti. Yapılan açıklamada bu miktarın bir astronota 10 dakika yetecek miktarda olduğu belirtildi. Cihaz saatte 10 gram oksijen üretme kapasitesine sahip.

MOXIE isimli cihaz Perseverance keşif aracına yerleştirilirken.Fotoğraf: NASA

Gelecek görevler için oldukça önemli

NASA, Mars deneyinin gelecekteki görevlerinin önünü açmaya vesile olduğunu belirtti. Çünkü hem insanlar hem de onları taşıyan roketler, uzayda oksijene ihtiyaç duyuyorlar. Dört Astronot taşıyan bir uzay aracının, gezegenin yüzeyinden kalkabilmesi için 24 tondan fazla oksijen gerekiyor.

Shift Delete’in aktardığına göre bu kadar oksijeni taşımanın imkansız olduğunu belirten Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesigelişen teknoloji sayesinde gerekli oksijeni bizzat üretmeyi hedefliyor. Ancak bu durum, gezgende yaşama yetecek oksijenin kolayca üretilebileceği anlamına gelmiyor.

Oksijen oranı yüzde 13

Karbondioksit Mars’ın atmosferindeki gazın yüzde 96’sını oluştururken, gezegendeki oksijen miktarı ise sadece yüzde 13. Bu oran Dünya atmosferinde yüzde 21’e kadar çıkıyor.

NASA’nın, Mars yüzeyinde yaşanılabilir bir ortam yaratmak için MOXIE’den 100 kat daha büyük oksijen jeneratörleri kurması gerekiyor. Ne yazık ki mevcut teknoloji, böyle bir imkânı hayata geçirmek için yeterli değil.

You may also like

Comments

Comments are closed.