NASA’da görevli bilim insanı Josh Willis, Grönland üzerinden yaptığı bir uçuşta buz tabakasındaki devasa erimeyi gözlemledi.
Mashable’a bir demeç veren Willis, “Bilinmesi gereken en önemli şey tüm büyük erime olaylarının son yirmi yıl içerisinde gerçekleştiği. Çünkü Grönland’taki erime, insanın iklime müdahalesi nedeniyle her on yılda daha aşırı hale geliyor” dedi.
Zirvede dahi erime yaşanıyor
Arktik’teki bilim insanları Grönland’ın son birkaç on yılda 350 yılda olduğundan daha hızlı eridiğini keşfetti. Buz tabakası her geçen gün daha fazla küçülüyor. Ağustos ortasındaki sıcak dalgası sırasında Teksas’ın üç katı büyüklüğünde buz tabakası eridi.
İklim ısındıkça ve sıcak dalgaları aşırı hale geldikçe adanın tipik olarak soğuk olan zirvesinde dahi erime yaşanmaya başlandı. Bu yaz da Grönland ciddi sıcak dalgalarından etkilendi. Hatta zirveye tarihte ilk kez yağmur yağdı.

Havadan görüntülendi
Aşağıdaki fotoğraflar, ise güneybatı Grönland üzerinde uçuş yapan ve “Indiana Jones uçağı” olarak bilinen büyük bir DC-3 pervaneli uçaktan çekildi. Koyu mavi alanlar erimiş su havuzlarını gösteriyor.
Daha açık mavi alanlar ise karın suya doyduğu “kar bataklıklarına” ait. Bu eriyik genellikle okyanusa doğru uçsuz bucaksız nehirler oluşturarak akıyor.
‘Bu ölçekte bir erime görmedim’
Willis ve NASA’daki ekibi aslında anakaradaki erimeyi araştırmak için uçmuyorlardı. Ekip, Oceans Melting Grönland misyonunun bir parçası olarak şu anda ısınan okyanusun dünyanın en büyük buz kütlelerini nasıl erittiğini ölçmek için dev adanın kıyılarındaki denizlere sensörler bırakıyor.
Ancak ekip daha fazla ekipman almak için Grönland’a uçarken buz kütlesindeki devasa azalışa şahit oldu. Kaptanları Jim Haffey daha önce bu ölçekte bir erime görmediğini söyledi.
There's currently a lot of blue ice and melt water ponds on the SW #Greenland ice sheet. These bright snow and ice patterns look beautiful in satellite images but they tell the same story as the dark areas scorched by giant wildfires in California or Siberia. #ClimateActionNow pic.twitter.com/dEBGvtPS7N
— Simon Gascoin (@sgascoin) August 23, 2021
Willis ise kaptan hakkında “25 yıldır buz tabakasının üzerinde uçuyor ve hemen hemen her şeyi gördü. Bir bilim insanı olarak birilerinin gördüklerine dair sözlerine bakmadan önce verileri incelemek isterim. Bu sefer veriler de pilotla aynı hikayeyi anlatıyor” dedi.
Danimarka‘nın Grönland Buz Levhasını İzleme programından bir bilim insanı tarafından çekilen videonun gösterdiği gibi, diğer Arktik bilim insanları da yakın zamanda Grönland üzerinde geniş erimiş su ovaları tespit ettiler:
Lots of meltwater on the #Greenland ice sheet at 1800 m these days. Big melt event. Usually it’s mostly white here this time of year. @PromiceGL https://t.co/VIBon1UV1D pic.twitter.com/HF7EbMYkt5
— Dirk van As (@DirkvanAs) August 20, 2021
Tek bir yazda iki büyük erime
Kutup ve buz bölgelerini araştıran bir kurum olan Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi‘ne göre, Grönland’da bu yılın hem temmuz ayı sonlarında hem de ağustos ayı ortasında 800 bin kilometrekareden büyük bir erime olayı meydana geldi.
Tek bir yaz içerisinde bu tür aşırı erimenin birden fazla gerçekleşmesi tarihte yalnızca iki kez gerçekleşti: 2021 ve 2012.

Grönland ve Antarktika’daki gezegenin en büyük iki buz tabakasının erimesinin çok önemli küresel sonuçları var. Son 30 yılda Grönland ve Antarktika’daki buz kaybı şimdiden altı kat arttı.
Bu durum bilim insanlarını derinden endişelendiriyor. Buz tabakası ve okyanus araştırmacıları yalnızca bu yüzyıl içerisinde deniz seviyelerinin 4,5 ve 7,5 metre arasında yükselmesini bekliyor.