ManşetEkolojiTürkiye

Narlıdere halkı kentsel dönüşüm planlarına dava açtı

0

İzmir‘in Narlıdere ilçesinde Atatürk, Çatalkaya, İnönü ve Narlı mahallerini kapsayan kentsel dönüşüm planlarına karşı mahallede yaşayanlar geçtiğimiz günlerde dava açtı.

Kentsel dönüşümü mahkemeye taşıyan Avukat Erbay Yucak, Narlıdere Çatalkaya Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Haydar Esen, S.S. Çatalkaya Konut Yapı Kooperatif Başkanı Zeynal Koçak ve mahallede yaşayanlar taleplerinin dikkate alınmasını istiyor.

Narlıdere Çatalkaya Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Haydar Esen “Sekiz yıllık dönüşüm süreci ve mücadelemiz bize kesin olarak gösterdi ki; söz konusu rant olunca AKP’nin yereldeki temsilcileri ile CHP’li yerel idarelerin halkın karşısında birleştikleridir. Bu noktada Kılıçdaroğlu’nun hükümete yönelik haklı eleştirilerine katılmakla birlikte; kentsel dönüşüm konusunda halkın taleplerini dikkate almayan, rantçı plan ve projeler geliştiren belediye başkanlarını görsün” diyor.

‘Mahalleli sürece dahil edilmeli’

Ramis Sağlam‘ın Evrensel’den aktardığına göre, S.S. Çatalkaya Konut Yapı Kooperatif Başkanı Zeynal Koçak ise sürece mahallelilerin dahil edilmesi gerektiğini söylüyor: “Rantiyeden yana, dayatmacı dönüşüm çözüm olmayacak. Kapalı kapılar ardında, büyük inşaat firmalarının ‘nasıl daha fazla kâr ederiz’ zihniyetiyle yapılan kentsel dönüşüm planlarından halkın yararına bir sonuç çıkmaz. Kentsel dönüşümde bu dayatmacı mantık çözüm istememektir. Çözüm isteniyorsa başta kentsel dönüşüm dernek ve kooperatif yönetimleri olmak üzere dernek olmayan yerlerde ise mahalle halkının kendisinin seçtiği temsilcilerinin planlama ve uygulama sürecine dahil edilmesi gerekir.”

‘Enkaz parasına burayı terk etmem isteniyor’

16 yıldır aynı mahallede yaşayan Feride Polat ise, “2-3 kat hakkım varken enkaz parasına burayı terk etmem isteniyor. Değerinin 10’da biri verilmesi planlanırken bir de benim borçlanmam öngörülüyor. Mahalleli olarak istediklerimiz belli, mahalle dönüşsün ama bana yerinden yer verilsin. Benim ön cephede 2 dairem varsa, tapum varsa buna göre bir dağıtımda bulunulsun” diyor ve sözlerini şöyle tamamlıyor:

Seçimlerden önce belediye başkanının ‘tapularınızı vereceğiz’ sözü hep lafta kaldı. En temel hizmetler bile verilmiyor. Mesela bizim arsamız gayet büyük, bunun üzerinde yapılacak projede 1 kat almayı doğru bulmuyorum. Yıllardır biz burada oturuyoruz. 1+1 evler dayatılarak borçlandırılarak bu evleri edinirsek bir anlamı yok yaşadığımız bu çilenin.”

‘Elimizdeki bir bu evlerimiz kalmış, onu da almak istiyorlar’

Projenin ranta dayalı ve mahallede yaşayanların aleyhine olduğunu söyleyen Erkan Çapaklı da “Sonucunu takip edeceğiz ve tabi ki mücadele edilerek sonuç alacağız. Burası güzel bir yer esasında, birçok kişinin gözünün burada olması buna dayanıyor. Elimizdeki bir bu evlerimiz kalmış, onu da almak istiyorlar. Kent yaşamı insanı bazı şeylere zorluyor, ayakta kalmak zorundasın. Zaten ülkenin durumu berbat, bugün ben gidebiliyorsam pazara komşum gidemiyor. Kısmak istediğinde boğazdan kısıyorsun. Her şey aleyhimize ilerlerken elimizdekini muhafaza etmeye çalışıyoruz. Durum bu, mücadeleye devam” diyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.