ManşetTarım-Gıda

Aşırı sıcaklar narenciye verimini düşürdü, bu kış fiyatlar el yakacak

0

Adana ZMO Şube Başkanı Doğan, “Verim kaybı yüzde 60’ları bulacak. Ürünler kışın tüketiciye pahalı ulaşacak. Buna bir doğal afet diyebiliriz” dedi.

Adana’da narenciye üretiminde yaşanan sıkıntıyı Bianet’e anlatan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Abdullah Doğan, bahar aylarında bölgede hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini söyledi.

‘Meyveler sıcakla erken karşılaştı’

Doğan, şu bilgileri aktardı: “Verim düşüklüğünü bahçelere gittiğiniz zaman gözlerinizle görebiliyorsunuz. Mayıs ayında bastıran ani sıcaklar nedeniyle ağaçlardaki henüz olgunlaşmamış, büyüme evresindeki meyveler döküldü. Meyveler bu sene geç oldu ve çok erken aşamada aşırı sıcakla karşılaştı. Bu durum da narenciyede verim düşüklüğüne neden oldu. Limon ve portakalda ciddi verim azlığı var. Üretim bu sene az olacak.

‘Ürün tüketiciye pahalı ulaşacak’

Elimizde kesin bir veri yok ancak şunu söyleyebilirim ki, narenciyedeki verim kaybı bu sene yüzde 60’ları bulacak. Bu nedenle ürünler kışın tüketiciye pahalı ulaşacak. Zaten halkımız bu ekonomik kriz şartlarında tüketimden vazgeçmiş gözüküyor. Çiftçilerin masrafı aynı ama bu sene elde edecekleri ürün geçen senenin yarısı. Çiftçinin yaptırdığı sigorta da bu zararı karşılamıyor. Buna bir doğal afet diyebiliriz. “Devlet doğal afetlerde ne gibi önlem alırsa burada da alması lazım.”

Aysu: Zararı devlet karşılamalı

Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu (ÇİFTÇİ-SEN) Genel Başkanı Abdullah Aysu ise 2005 yılında çıkartılan Tarım Sigortaları Kanunu’nun çiftçiye zarar verdiğini söyledi. Narenciye üreticilerini etkileyen bu durumun bir doğal afet sayılması gerektiğini ifade eden Aysu, şunları söyledi: “Tarımın Türkiye’de devlet tarafından tekrar ele alınıp dizayn edilmesi gerekli. Sadece afetle ilgili değil devletin tarımla ilgili bir politikası yok. Tarımı üstü açık bir fabrika gibi düşünün. Her türlü hava koşulundan etkileniyor. Aşırı sıcak, aşırı soğuk, aşırı yağış, dolu, hep ürünlere zarar veriyor. Çiftçi zaten zor durumda. Şimdi de üretemediği için daha da zarara uğrayacak.

Aşırı sıcaklar nedeniyle bu sene Adana’da olanların bir doğal afet gibi algılanması gerekiyor. Zararın devlet tarafından karşılanması gerekiyor. Bunu sigortanın inisiyatifine bırakmamak lazım. Çünkü herkes sigorta yaptıramıyor. Çiftçiler zor durumda. Bırakın sigortayı, çiftçi zaten zarar ettiği için 3.4 milyon hektar araziyi zaten ekmiyor, ekemiyor. Ve bu her yıl artarak devam ediyor.”

CHP’li Barut: Ağaçlarda ciddi meyve dökümü oldu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut 16 Temmuz’da Adana’da narenciye bahçelerini ziyaret ettikten sonra yaptığı açıklamada, nisan, mayıs ve haziran aylarında etkili olan aşırı sıcaklar nedeniyle narenciye bahçelerinde yaklaşık yüzde 70’lere varan ürün kaybının beklendiğini kaydetti.

Barut,  “Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık nedeniyle ağaçlarda ciddi derecede meyve dökülmelerine neden oldu. Bu rekolte kaybından dolayı ihtiyacı bu yıl karşılayamaz duruma gelindi. Bu zararlar telafi edilmezse narenciye üretimi ihtiyacı karşılayamayacak” dedi.

İYİ Partili Koncuk: Üreticiler perişan

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk ise 18 Temmuz’da Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde, sıcak, arkasından gelen sağanak yağışlar nedeniyle narenciye üretiminde verimin düştüğünü ve narenciye üreticilerinin perişan halde olduğunu söyledi. Koncuk, Pakdemirli’ye “Adana’da çiftçi iyi mi?” diye soru yönelterek tedbir alınıp alınılmadığını sordu.

Türkiye’de narenciye üretimi

  • Türkiye, dünya toplam narenciye üretiminin yaklaşık 2,75’ini tek başına gerçekleştiriyor.
  • Narenciye bahçelerinin Türkiye’deki yaklaşık büyüklüğü ise 143 bin 489 hektar.
  • Türkiye’de narenciye üretiminin yüzde 84,2’si Akdeniz Bölgesi’nde yapılıyor.
  • Çukurova, Mersin, Adana ve Hatay limon üretiminin yüzde 81’ini, greyfurt üretiminin yüzde 95,6’sını, portakal üretiminin yüzde 53’ünü, mandalina üretiminin yüzde 72,2’sini gerçekleştiriyor.
  • 2018’de Türkiye’de toplam narenciye üretimi 4 milyon 900 bin ton olarak ölçüldü

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.