Hayvan HaklarıManşet

Namibya’da katledilen fokların alıcısı Türkiye

0
Fotoğraf: cites.org Güney Afrika kürklü foku / Arctocephalus pusillus
Fotoğraf: Earth Conservation 4 Temmuz 2013'te fok avı sırasında çekilen videodan bir görüntü

Fotoğraf: Earth Conservation
4 Temmuz 2013’te fok avı sırasında çekilen videodan bir görüntü

Namibya’da her sene 1 Temmuz’da başlayıp Kasım ayının ortalarına kadar 139 gün süren avda ortalama 85.000 fok öldürülüyor. 80 kadar av işçisi her sabah fok kolonilerinin yaşadığı plaja gelip sopalarla bebek fokları, silahla da yetişkin fokları öldürüyor. Her gün sabah 6’da başlayan av, 9’da bitiyor ve hemen sonra plaj fok kolonilerini görmeye gelen turistler için temizlenip düzenleniyor. Bebek foklar derileri, yetişkin erkek foklar da afrodizyak olarak kullanılan genital bölgeleri için avlanıyor.

Namibya, dünyanın 1 no.’lu fok katili ülke

Fotoğraf: huffingtonpost.ca Namibya'da bebek foklar sopalarla öldürülüyor

Fotoğraf: huffingtonpost.ca
Namibya’da bebek foklar sopalarla öldürülüyor

Kanada dünyada en yüksek fok avı kotasını veren ülke ama son dönemde avcıların kotalarını dolduramaması nedeniyle Namibya 1 numaralı fok katili ülke konumuna gelmiş durumda. Seals of Nam’den Pat Dickens’e göre Namibya’daki av Kanada’dakine göre çok daha vahşi çünkü Kanada’daki Grönland foklarının aksine Namibya’daki kürklü foklar kalabalık gruplar halinde bulunuyor ve tek birinin bile rahatsız olması topluca paniklemelerine neden oluyor. Sonuç; panikle düşük yapan hamile foklar, anne sütlerini kusan bebek foklar, aşırı stresle bozulan bağışıklık ve üreme sistemleri ve sonuç olarak sağlıksız fok nesilleri…

+18 fok avı görüntüleri:

Güney Afrika fok avını yasakladı, kazandı

Namibya hükümetinin fok avını sürdürme gerekçesi, foklar nedeniyle balık populasyonunun azalması. Oysa ki deneyimler bunun tam tersini gösteriyor. Güney Afrika’da da Namibya’daki gibi balıkçılık önemli bir gelir kaynağı. 1976’dan 1990’a kadar fok avını serbest bırakan G.Afrika’da kürklü fok populasyonu bu dönemde %161 artmış. 1990’da fok avı yasaklandıktan sonra ise fok kolonisindeki büyüme sadece %5. Bunun nedeni bebek ve erişkin erkek fokların avlanılmasıyla av sezonu sonrasında populasyondaki dişi-erkek sayısının orantısızlaşması. Asıl mesele, bu anormal koşulların fokların daha hızlı çiftleşmesini tetiklemesi çünkü her canlıda olduğu gibi foklarda da stres doğurganlığı  artırıyor ve zaten her bir erişkin erkek birey 40 dişi ile çiftleşebiliyor. Bu da denizel ekosistemin dengesinin bozulmasıyla sonuçlanıyor.

Namibya’daki avlanan fokun müşterisi bir Türk, Hatem Yavuz

Namibya’da hala yasal olan kürklü fok avının tek müşterisi bir Türk, Hatem Yavuz. Aynı zamanda Namibya hükümetinin Türkiye için atadığı fahri konsolos. Namibya hükümeti ile yaptığı anlaşmaya göre fok kürklerini 2019 yılına kadar alma hakkı onun. Fok kürkü pazarının %60’ı onun elinde. Avustralya menşeili bir şirket olan Yavuz Grup aldığı fok derilerini İstanbul Tuzla’daki fabrikasında işliyor. Hatem Yavuz, kendisi ile yapılan röportajda yaptığı şeyin arkasında durup “Ben yapmazsam başkaları yapacak” diyerek kendini savunuyor. Namibya’daki fok derisinin tek müşterisi olan Hatem Yavuz’un bu katliamı durdurması için Watchdog.net’te başlatılan kampanyada 70.000’e yakın imza toplanmış durumda.

Bir çok sivil toplum kuruluşu Namibya’daki fok katlini durdurmak için yoğun çaba içinde. Bunların bir sonucu olarak 2011 yılında Namibya ombudsmanı hem lobici hem de antilobici grupları bir araya getirdiği bir toplantı düzenledi ve tüm taraflara söz verdi. Hatem Yavuz’un toplantı ile ilgili yorumu bir gazeteye verdiği demeçte şu şekilde yer aldı: “Zaman kaybı ve gürültü kirliliği!” Ancak Hatem Yavuz’un zaman kaybı olarak nitelediği çabalar boşa çıkmıyor. Seals of Nam Kampanya Koordinatörü Pat Dickens’a göre farkındalık yaratma ve ürünün pazarını daraltmaya yönelik çalışmaları sayesinde geçen yıl fok avından elde edilen gelir %63 düşmüş durumda. Ayrıca Etik Seyyah (Ethical Traveler) da Namibya’yı etik destinasyonlar listesinden çıkardı. Oysa ki Namibya fok kolonilerine ev sahipliği yapmasıyla önemli bir turizm potansiyeline sahip.

Namibya’nın fok ekonomi

2011’de sivil toplum kuruluşları tarafından yaptırılan çalışma Namibya’nın fok ekonomisini inceliyor. Sayılar çarpıcı:

2008 yılında Namibya’nın fok avından elde ettiği gelir 520.000 Dolar (1 milyon 130 bin TL)

2008 yılında Namibya’nın 100.000’den fazla turistin katıldığı fok izleme aktivitesinden elde ettiği gelir 2 milyon Dolar’ın (4 milyon TL) üzerinde

Fotoğraf: cites.org Güney Afrika kürklü foku / Arctocephalus pusillus

Fotoğraf: cites.org
Güney Afrika kürklü foku / Arctocephalus pusillus

Denizel yaban hayatı ile ilgili 1977’den beri çalışan Sea Shepherd Koruma Derneği’nin verdiği bilgiye göre 2007 yılında Namibya Başbakanı ile yapılan toplantıda fok avından çok daha fazla gelir getirecek fok turizmi odaklı ekonomik ve toplumsal gelişme çalışmaları ile ilgili önerilerin sunulmasına rağmen başbakan fok avının devamı konusunda ısrarcı oldu.

Akdeniz Koruma Derneği: Yereldeki ekonomi ve doğa için hiç bir sürdürülebilirliği yok

Gökova Körfezi’nde deniz koruma alanları oluşturulması sürecine verdiği katkılardan ötürü 2013’te Uluslararası Whitley Doğa Koruma Ödülü’ne layık görülen Akdeniz Koruma Derneği (AKD) Başkanı Zafer Kızılkaya’ya konu ile ilgili görüşünü sorduk:

Birçoğumuz her yıl Kanada’da yaşanan bebek fok katliamından haberdar olsak da çok daha büyük ölçülerde başka bir bebek fok katliamı Namibya kıyılarında yaşanıyor. Her yıl 85,000’den fazla yavru, Kanada’da olduğu gibi sopalarla öldürülüyor. İnternetteki görüntüleri sonuna kadar seyredebilmek bile zorluyor insanı.

Namibya’daki dehşetin arka planında ise sadece Türk işadamı Hatem Yavuz adlı bir şahsın olması daha da üzücü. 2019 yılına kadar bütün avlanan fokların derilerinin kullanım haklarını alan Hatem Yavuz deri başına 3 Dolar (6 TL) öderken, işlediği derilerden yapılan kürkleri 30 bin Dolar’a (65 bin TL) satıyor. Yani yereldeki ekonomi ve doğa için hiçbir sürdürülebilirliği yok.

Namibya Hükümeti uluslararası baskılara kulaklarını tıkamış görünüyor. Bu vahşeti durdurabilmek için Avrupa Birliği, ABD, Avustralya, Meksika ve Güney Afrika’da fok derisinden yapılan mamullerin ticareti yasaklanmış durumda. Ama Rusya ve Çin gibi çok sayıda zenginin ve fok yavrularının öldürülmesini umursamayan toplumların alım gücü ve isteği olduğu sürece bu katliam nasıl durdurulabilir?

2008 yılı rakamlarına göre Namibya’daki fok derisi ticareti 520 bin Dolar (1 milyon 130 bin TL) getirirken, aynı fok gözlem turizmi 2,1 milyon Dolar (4 milyon TL) kazandırmış. Hatem Yavuz bunun bir iş olduğunu, kendi yapmazsa başka birisinin yapacağını söylüyor. Bu açıdan haklı olabilir ama kazandığı paranın böylesine bir vahşete ve kana dayalı olmasının kendisini rahatsız etmemesi de olayın ayrı bir yönü. Bilmiyoruz kendi çocukları var mı ve bu görüntüleri onlara seyrettirebiliyor mu?

Hatem Yavuz’un fok derisi ticareti yapmasına dur demek istiyorsanız kampanyaya katılın!

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.