Koronavirüs SalgınıKültür-SanatManşet

Müzisyenlerden tepki: Sanatçıların maruz bırakıldıkları şey rasyonel değil ideolojik

0

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın açıkladığı, yeni koronavirüs normalleşme tedbirleri arasında sanatçılara yönelik herhangi bir adım atılmaması müzisyenler tarafından tepkiyle karşılandı.

Gaye Su Akyol yaptığı paylaşımda “Anladığım kadarıyla müzisyenler, konserler ölsün; barlar, meyhaneler, gece hayatı, sanat sürünsün diyorsunuz. Sizi yel alsın, bu ettiklerinizi unutan da taş olsun” ifadelerini kullandı.

‘Turist kadar değerimiz yok’

Redd grubunun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada “Sanatçı, müzisyen, sanat ve eğlence sektörü emekçileri ve dinleyiciler olarak konuşmaktan bir adım öteye geçmemiz gerekiyor” denildi.

Açıklamada, “Hayatı sadece kendi yaşam biçimlerinden menkul sanan siyasi iktidar için adeta halk sağlığı sorunuyuz. Dert edip geceleri uyuyamaması gereken Kültür Bakanı için bir turist kadar değerimiz yok? Arkadaşlarımız yaşamlarına son veriyor, yazmak ölümleri engellemiyor sevgili arkadaşlar” denildi.

‘Rasyonel değil ideolojik’

Mor ve Ötesi grubunun solisti Harun Tekin, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Müzikten, sahneden, sanattan korkmak korkanlar açısından makul gibi görünse de beyhude bir tavır” dedi.

Tekin paylaşımının devamında “Keyfi yasaklar aşının yerine geçemez. Bu ülkenin birbirinden değerli müzisyenlerinin, müzik emekçilerinin, sahne sanatçılarının maruz bırakıldıkları şey rasyonel değil ideolojiktir” ifadelerini kullandı.

Şarkıcı Demet Akalın da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Müzisyenler ne yapacak?” sorusunu sordu. Akalın başka bir paylaşımında ise “İntihar haberi almayız umarım…” dedi.

‘Tükendim’

Müzisyen Ceyhun Çelik ise yaptığı paylaşımda koronavirüs kısıtlamaları sırasında yaşadıklarını anlatarak “Ben, 41 yaşında, hayatının 26 senesini müzik yaparak geçirmiş bir müzisyenim.15 Mart2020 sabahı indiğim sahneye bugüne kadar bir daha çıkamadım. Bu aya kadar sabrettim, idare ettim. Bu ay tükendim, çocuğumun nafakasını, evimin kirasını, doğalgaz, elektrik, su faturalarımı ödeyemedim” dedi. Paylaşımının devamında ise şunları söyledi:

Kredi kartım patlamış durumda, bu ay asgarisini dahi ödeyemedim. Ben bu durumla bu ay karşılaştım. Süreç başladığından bu yana bu sorunlarla uğraşan binlerce müzisyen arkadaşım var. Bir önceki müzisyen yardım paketlerinden ihtiyacım olmadığı için, başka birinin hakkına girmemek için faydalanmadım.

‘Yeter artık’

Bu kez verileceği söylenen yardımlarda da vergi mükellefi olmadığım için, herhangi bir hak talep etme şansım yok. Sizler 5000 kişi ile lebalep kongreler yaparken biz 80 kişilik mekanlarda müzik yapamadık, sizler onlarca kişiyle tekne gezileri yaparken, bizler 50 kişilik kafelerde müzik yapamadık.

Şimdi de bize Bağ-Kur ödediğin, geçici vergi, damga vergisi, stopaj ödediğin bir vergilendirme sistemine tabi olmalıydın diyorsunuz. Bu hibe yardım paketinden de bir beklentim yok, benden daha çok ihtiyacı olan başka bir kardeşim faydalansın isterim.

Ama yeter artık, sizin tercih ettiğiniz ve ülkenin geri kalan yüzde ellisine de kabul ettirmeye çalıştığınız yaşam biçiminiz sizin olsun.Bizler, müzik yapmak, sanatımızı icra etmek, evimize ekmek götürmek, en azından sizin pudra şekeri bağımlısı kardeşleriniz kadar hayata karışabilmek istiyoruz. Müziğimiz, kazandığımız para, içtiğimiz içki sizi neden bu kadar rahatsız ediyor? Yaşamımızdan neden bu kadar irrite oluyorsunuz?

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.