Kültür-SanatManşet

Müzede Sahne’nin bu yılki teması; Dünya 419 PPM Bir Sahne

0

Sakıp Sabancı Müzesi‘nin (SSM) düzenlediği açıkhava etkinliği Müzede Sahne, altıncı yılında iklim krizi ve ekolojik yıkım temasıyla başladı.

Açılıştı, Açık Radyo kurucusu, siyaset bilimci ve yazar Ömer Madra ile iklim aktivisti Atlas Sarrafoğlu birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Şebnem İşigüzel’in yazdığı ve sanat yönetmeni Emre Koyuncuoğlu‘nun sahneye koyduğu “Taş” oyununun prömiyeri gerçekleştirildi.

Zinnure Türe‘nin yönettiği, Aslı İçözlü, Banu Fotocan ve Ayda Akkaya‘nın oynadığı “Taş”, bir köyde taş ocağı açılmasıyla başlayan üç kuşaktan üç kadının direnişini anlatıyor.

419 PPM çoktan aşıldı

Bu senenin teması,  ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’ne bağlı olarak Hawai’de faaliyet gösteren Mauna Loa İstasyonu verilerine göre geçen yıl atmosferde ölçülen en yüksek karbondioksit oranı 419 PPM’e dikkat çekmek amacıyla “Dünya 419 PPM Bir Sahne” olarak belirlendi.

Bu oran, şimdiden 420 ppm’in üzerinde birkaç kez ölçüldü.

Bu yılki program için üç yazara, üç özel oyun sipariş edildi.  Taş’ın yanı sıra Nadir Sönmez‘in yazdığı ve Ayşe Lebriz Berkem‘in yönettiği “Libido” ile Volkan Çıkıntoğlu’nun yazdığı, Gülhan Kadim‘in yönettiği “Tek Kullanımlık Hikâye” isimli oyunlar, Müzede Sahne’deki gösterimlerinden sonra sezon boyunca farklı tiyatro sahnelerinde izleyicileriyle buluşacak.

Oyunlardan önce gerçekleştirilecek panellerde konuyla ilgili uzman sanatçı, akademisyen, araştırmacı ve aktivistler izleyicilerle buluşacak. 14 Ağustos’a kadar devam edecek etkinlikler için biletler Mobilet üzerinden temin edilebilecek.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.