İklim KriziManşet

MÜSİAD’dan 10 maddelik iklim manifestosu

0

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlediği Vizyoner’21 Zirvesi‘nde  10 maddelik “İklim “Manifestosu”nu açıkladı.

“İklimi Fark Et” başlığıyla gerçekleştirilen zirvede, iş dünyası iklim kriziyle topyekun  mücadeleye davet edildi; daha güçlü ve sürdürülebilir bir ekonomi için sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji dönüşümü gerektiği kaydedildi.

Zirvede konuşan MÜSİAD Visyoner’21 İcra Kurulu Başkanı Erkan Gül, “MÜSİAD olarak sorumluluklarımızın farkındayız.  Sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji dönüşümlerini hedefimize alarak manifestomuzun altına imzamızı attık. Teşkilatımız bünyesinde bulunan Enerji ve Çevre Sektörü Kurulumuz ve saygın akademisyenlerimizden oluşan Danışma Kurulumuz çalışmalarını tamamladı” diye konuştu.

’11 binin üzerinde üye firma sürece hazırlanacak’

Küresel iklim krizine dikkat çeken MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ise kurumun küresel ortalama yüzey sıcaklığının 1,5 derecede sınırlanmasını planlayan küresel iklim değişikliği politikasına, tüm dünya ülkelerine adaletli ve eşit uygulanarak sürdürülebilir bir geleceğe geçiş sağlaması şartıyla destek verdiğini söyledi. 11 binin üzerindeki üyesini bu sürece hazırlamak ve Türkiye’nin iklim politikasında rol üstlenmek için dönüşüme öncü olacağını beyan ettiklerini belirten Asmalı, işbirliği çağrısı yaptı.

MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı.

MÜSİAD’ın yayınladığı 10 maddelik İklim Manifestosu şöyle:

  1. Yenilenebilir enerjinin sürdürülebilir bir şekilde artarak kullanımını destekliyor, genel merkezimizde yeşil enerjiden üretim sağlayarak net sıfır emisyon yolunda ilerleyeceğimizi açıklıyoruz.
  2. Yeşil hidrojen, yeni nesil batarya, karbon yakalama ve yenilenebilir gaz teknolojilerinin geliştirilmesi için MÜSİAD ekosisteminde çalışmalar yapacağız.
  3. Döngüsel ekonomi ile bir endüstriyel atığın diğeri için ham madde veya enerji olacak şekilde endüstriyel simbiyozun artırılmasını ve organize sanayi bölgelerinde yeşil üretime geçişte üyelerimiz ile birlikte destek vereceğimizi açıklıyoruz.
  4. Enerji verimliliği ve enerji tasarrufu için sanayicilerimize yönelik farkındalık çalışmaları yapacağımızı bildiriyor, enerji verimliliği veri tabanı oluşturulmasını desteklediğimizi beyan ediyoruz.
  5. Türkiye’nin gittikçe azalan su kaynaklarının verimli kullanılması için tarımda salma sulamaya alternatifleri ve sanayide döngüsel su kullanımına yönelik her türlü çalışmanın destekçisi olacağımızı bildiriyoruz.
  6. Sıfır atık politikasını destekliyor, MÜSİAD’ın üyelerini iklim değişikliğinin etkilerine karşı sürekli bilgilendirileceğini, gerçekleştireceği her organizasyonu ve sivil toplum çalışmalarını karbon salımı açısından değerlendirerek aksiyon alacağını açıklıyoruz.
  7. İklim değişikliği süreci ile ülkemiz için iklim diplomasisinin öneminin arttığının farkında olarak, MÜSİAD‘ın yurt dışı ve yurt içi tüm platformların iklim diplomasimizin geliştirilmesi için devletimiz tarafından yapılacak her çalışmaya destek sağlayacağımızı beyan ediyoruz.
  8. Türkiye’de Emisyon Ticaret Sistemi’nin şartlara uygun altyapı ile oluşturulmasını talep ediyoruz.
  9. Milyonlarca insanın yaşadığı yerleri terk etmek zorunda kalabileceğini ve iklim mültecisi olabileceğini görüyor, MÜSİAD‘ın uluslararası misyonu ile iklim mülteciliği çalışmaları yürüteceğimizi beyan ediyoruz.
  10. Dünyada %30’a varan küresel gıda israfının azaltılması için MÜSİAD değerlerinden hareketle devlet politikası oluşturulmasını talep ediyor ve politikaya koşulsuz destek sağlayacağımızı açıklıyoruz.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.