EkolojiManşet

Murat Kurum şantiyeye dönen Salda’yı ziyaret etti: Korunması adına önemli adımlar atıyoruz

0
Fotoğraflar: Salda GölüKoruma Derneği

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Burdur Yeşilova’da yer alan eşsiz doğal güzelliğe sahip olan ancak Millet Bahçesi yapılmak için şantiye alanına dönen Salda Gölü’ne ziyarete gitti.

İnşaat alanında incelemelerde bulunan Kurum, sonrasında yaptığı açıklamada Millet Bahçesi projesinin “bir doğa koruma ve kurtarma projesi” olduğunu öne sürdü.

‘Arıtma tesisi inşa ediyoruz’

Yapılan projeler hakkında bilgi paylaşan Kurum, “Salda’nın ve Burdur’un korunması adına, önemli adımlar atıyoruz. Burdur merkezde İller Bankası Genel Müdürlüğümüzle ve belediyemizle uluslararası kaynaklardan da finans desteği alarak ileri biyolojik arıtma tesisi inşasını gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Proje değerinin 45 milyon lira yatırım değeri olduğunu belirten Bakan, “Projeyi bitirdiğimizde Burdur’umuzun arıtılan suyunu da Burdur Gölü’nün çekilen alanlarının takviyesinde kullanacağız. Bu da çok önemli bir çevre koruma projesi olacak. Bunun dışında Burdur’daki belediyelerimize gerek çevre düzenlemeleri, gerekse atık su arıtma hizmetleri ve millet bahçeleri yapımına ilişkin 39 milyon lira hibe sağladık” dedi.

Fotoğraf: AA

‘Bu bir doğa koruma ve kurtarma projesi’

AA’nın aktardığına göre bir gazetecinin “Salda projesinde ‘millet bahçesi’ ifadesini kullanacak mıyız?” sorusu üzerine Bakan Kurum, şunları kaydetti:

Millet bahçeleri projelerini Sayın Cumhurbaşkanımız paylaşırken şu düşünceden hareketle bu kararı aldı; ‘Yurt dışında gidip gördüğümüz New York’taki, Londra’daki, kent merkezlerinde bulunan doğal yapının korunduğu, büyük bölge parklarından hareket ettik. Bu çerçevede 81 ilimizde hedefler ortaya koyduk. Şu an 357 millet bahçesi projemiz var. 2023’e geldiğimizde 81 ilimizde en az bir millet bahçesi olsun istiyoruz. Millet bahçesi kavramı aslında doğanın korunması, yeşil alanın arttırılması, vatandaşlarımızın yürüme mesafesinde bu alanlardan istifade etmesidir. Bu amaçla millet bahçesi projelerini yapıyoruz. Millet bahçesini Salda kenarında yapıyorsanız, bir doğa koruma ve kurtarma projesi, eğer şehrin merkezinde yapıyorsanız bir bölge parkıdır. Salda’nın kenarında eğer bu projeyi yapıyorsanız buradaki doğal yapıya uygun yapmanız gerekiyor. Dolayısıyla bizim için millet bahçesi kavramı doğanın korunması, yeşil alan miktarının artırılması projesidir.”

Fotoğraf: Salda Gölü Koruma Derneği

‘İşçi kardeşlerimiz hassasiyeti anlayamadı’

Projenin iki ay içinde tamamlanacağını belirten Kurum, “Bakanlığımızdaki arkadaşlarımızla hakikaten zor bir süreç geçirdik, belki zaman zaman kendimizi anlatamadık, belki anlattığımızı usta ve işçi kardeşimiz tam anlamıyla anlayamadı ama işin sonunda yapmak istediğimiz buradaki doğal yapıyı korumaktı” dedi.

Kurum, “Arkadaşlarımdan burayı bitirmeden Ankara’ya gelmemelerini istedim. Gerek genel müdürlerimiz gerekse TOKİ Başkanlığımız burada olacaklar, işi bitirilme noktasında bir kuyumcu hassasiyetiyle takip edecekler” ifadelerini kullandı.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.