Doğa MücadelesiManşet

Munzur Gözeleri’nin tahribatına suç duyurusu

0

Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Barış Yıldırım, Dersim Ovacık İlçesi sınırları içinde Munzur Suyu’nun kaynağı durumunda bulunan 1. doğal sit alanı Munzur Gözeleri’nin tahrip edilmesine karşı suç duyurusunda bulundu.

Nilay Vardar’ın Bianet’deki haberine göre Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Barış Yıldırım, Dersim Ovacık İlçesi sınırları içinde Munzur Suyu’nun kaynağı durumunda bulunan Munzur Gözeleri’nin tahrip edilmesine karşı suç duyurusunda bulundu.

36

Munzur Gözeleri,  17 Temmuz 2003’te 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak tescil edilmişti.

1 Derece Doğal [Tabii] Sit: Bilimsel muhafaza açısından evrensel değeri olan, ilginç özellik ve güzelliklere sahip olması ve ender bulunması nedeniyle kamu yararı açısından mutlaka korunması gerekli olan, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak alanlar için kullanılıyor.

Ancak Yıldırım, doğal sit alanı olan bu bölgenin korunmasını sağlamak  amacına yönelik bilgi verici uyarı levhaları konulmadığı gibi bu alandaki koruma önlemlerinin alınmadığını belirterek “Görevi Kötüye Kullanma” ve  “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na Muhalefet” suçlamasıyla ilgili kişi ve kurumlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Yıldırım, suç duyurusu gerekçesinde Munzur Gözeleri’nin mesire yeri/piknik alanı, açık hava restaurantı gibi kullanıldığı gibi bu alanda yoğun bir peyzaj tahribatı ve kirliliğin de söz konusu olduğunu ayrıca Munzur Gözeleri’nin doğal peyzajını bozan çeşitli yapıların da mevcut olduğunu belirtti.

 

(Bianet)

You may also like

Comments

Comments are closed.