Dünya

Mumia Ebu Cemal idamdan kurtuldu

0

ABD’de, savcıların idamda ısrar etmeyeceklerini açıklamasından sonra, eski Kara Panterler üyesi Mumia Ebu Cemal‘in ömür boyu hapse çarptırılma ihtimali belirdi.

Şu an 58 yaşında olan Ebu Cemal Philedelphia’da, 1981 yılında beyaz polis memuru Daniel Faulkner’ı öldürmekten suçlu bulunmuş ve idam cezasına çarptırılmıştı.

Savcı Seth Williams’ın, polis memurunun dul eşinin onayıyla idam cezasında ısrar etmeme kararı aldığı belirtildi.

Ebu Cemal’e verilen idam cezası bir dizi temyiz girişiminde onanmıştı. Ancak Federal Temyiz Mahkemesi, jüri üyelerine verilen bazı talimatların yanlış yorumlanmış olabileceği gerekçesiyle, cezanın saptanacağı yeni bir duruşma yapılmasına karar verdi.

Geçen Ekim ayında ABD Yüksek Mahkemesi de davaya müdahil olmayı reddedince, idam cezasında ısrar etmek, ya da ömür boyu hapis cezası isteme kararı savcılara kaldı.

Dava, Ebu Cemal’in Amerikan adalet sisteminde siyahlara karşı önyargının bulunduğunu düşünen dünya çapında pek çok kişinin ilgisin çekiyor.

Ünlü aktörler Mike Farrel ve Tim Robbins, diğer bazı ünlülerle birlikte New York Times gazetesine ilan vererek Ebu Cemal’in yeniden yargılanmasını talep etmişti.

Rap grubu Beastie Boys da geliri Ebu Cemal’in savunma masraflarında kullanılan bir konser düzenlemişti.

(BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.