DünyaManşet

Mülteciler karşılığı Avrupa ümidi

0

AB zirvesiYoğun mülteci akını karşısında çaresiz kalan Avrupa Birliği ile yapılan zirve sonunda  Türkiye’nin Avrupa ümidini yeniledi.

Varılan uzlaşmaya göre Türkiye’nin Geri Kabul Anlaşması yükümlülüklerini yerine getirmesi karşılığında, Türk vatandaşlarına Ekim 2016’dan başlayarak Schengen bölgesine vizesiz seyahat olanağı sağlanabileceği ifade ediliyor.

Geri Kabul Anlaşması’nın imzalanmasıyla, Ankara Türkiye üzerinden AB ülkelerine yasa dışı yollarla gitmiş olan ekonomik göçmenlerin iadesini kabul etmiş olacak.

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye liderleri, büyük kısmı ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyeli mültecilerden oluşan göçmenlerin AB ülkelerine akınını kontrol altına almak için birlikte çalışma ve işbirliği yapma konusunda uzlaşmaya vardı.

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun katıldığı ve Brüksel’de düzenlenen zirvede, işbirliği karşılığında AB Türkiye’yle ilişkilerini üç temel alanda geliştirme taahhüdü verdi:

  • AB’ye üyelik sürecinin hızlandırılması
  • 3 milyar euro finansal destek
  • Türkiye vatandaşlarına Schengen Bölgesi’nde vize serbestisi
  • 400 bin Suriyeli mültecinin yasal yollarla AB’ye alınması

AB’nin sunduğu bu üç taahhüdün hayata geçirilmesi ise Türkiye’den talep edilen konulara bağlı:

  • Ankara’nın sınır güvenliğini artırması
  • İnsan kaçakçılığıyla etkin mücadele
  • Geri Kabul Anlaşması

Taraflar arasında imzalanan anlaşma metni için Başbakan Ahmet Davutoğlu, “AB ile ilişkiler açısından tarihi bir gün, yeni bir başlangıç” yorumunu yaptı.

AB tarafından ise Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, ‘kilit ortak’ olarak nitelediği Türkiye’nin verdiği taahhütlerin adım adım takip edileceğini ve aylık değerlendirmeye tabi tutulacağını ifade etti.

Görüşmelerin ardından bir açıklama yapan Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, anlaşmanın ‘AB’nin insan hakları ve basın özgürlüğü konusunda temel görüş ayrılıkları bulunduğunu gözardı etmelerine yol açmayacağını’ söyledi.

 

BBC Türkçe, Yeşil Gazete

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.