GündemManşetTürkiye

Mülteci botlarında dört ölüm

0

Türkiye‘nin Idlib‘teki asker kayıpları nedeniyle, ülkedeki sığınmacılara sınır kapılarını açması sonucunda korkulan başa geldi. Derme çatma botlarla denize açılanlardan, üçü çocuk dört kişi Ege Denizi‘nde hayatını kaybetti.

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi, Yunanistan’a geçmek isteyen göçmenlerin uğrak duraklarından biri. Çoğunluğunu Afganların oluşturduğu göçmenler, kaçakçılar aracılığıyla ayarladıkları botlarla Midilli Adası‘na doğru sabahın erken saatlerinde açılıyor. Ancak Midilli Adası’na sağ salim varmak her zaman mümkün değil.

DW Türkçe‘den Burcu Karakaş‘ın aktardığına göre,  Türkiye’nin perşembe gecesi Avrupa’ya geçmek isteyenleri engellemeyeceğini açıklamasından bu yana dört göçmen Yunanistan tarafına geçmeye çalışırken boğularak hayatını kaybetti.

Çanakkale Barosu’ndan avukat Burcu Özaydın Kahveci, pazar sabaha karşı yaklaşık 35 kişinin bulunduğu bir bottan dumanlar yükseldiğini, Sahil Güvenlik’in müdahalesiyle botun kıyıya çıkarıldığını ancak botta bulunan iki çocuk ve bir kadının hayatını kaybettiğini söyledi. Özaydın Kahveci, “Ayvacık Jandarma Komutanlığı’ndan bir görevli ölüm olaylarını doğruladı ve botta iki çocuk ve bir kadın olmak üzere üç kişinin öldüğü bilgisini verdi” dedi.

Bir çocuk daha boğuldu

Bu sabah saatlerinde de 48 göçmeni taşıyan bir botun Midilli sahiline yakın bir noktada alabora olması sonucu bir göçmen çocuğun daha boğularak hayatını kaybettiği öğrenildi. Yunan Sahil Güvenlik yetkilileri, 47 kişinin ise kurtarıldığını açıkladı.

AFP’ye konuşan bir Yunan polis sözcüsü, botun alabora olması sonucu hayatını kaybeden çocuğun yanı sıra bir çocuğun daha baygın halde bulunduğunu ve hastaneye kaldırıldığını söyledi. Hayatını kaybeden çocuğun milliyeti ya da yaşı hakkında bir açıklama yapılmadı.

‘Araca zorla bindirilerek Edirneye gönderilenler var’

Avukat Özaydın Kahveci, bottan kurtarılan diğer göçmenlerin nerede olduğu konusunda kendilerine bilgi verilmediğini söyledi.  Bu olay esnasında sahilde bekleyen diğer göçmenlerin bir minibüse zorla bindirilerek Edirne’ye gönderildiğini anlatan Özaydın Kahveci “Bazı göçmenlerin araca binmek istemediğini ancak minibüstekilerin artık sahil geçişlerine izin verilmeyeceği ısrarıyla araca bindirildiğini öğrendik” dedi. Ayvacık halkı da Yunanistan’a geçmek için ilçeye gelenlerin Jandarma tarafından ayarlanan araçlara bindirilerek Edirne’ye gönderildiğini anlattı.

Ayvacık Geri Gönderme Merkezi bomboş’

Avukatlara bilgi veren Jandarma yetkilileri ayrıca, yakalanan göçmenlerin geri gönderme merkezlerine gönderilmelerinin söz konusu olmadığını da aktardı. Avukat Özaydın, “Göç İdaresi Müdürlüğü Ayvacık Geri Gönderme Merkezi görevlileri merkezin tamamen boşaltıldığını ve bırakılan göçmenlerin Edirne’ye gittiği bilgisini verdi. Ancak gidişlerin Göç İdaresi tarafından değil, göçmenler tarafından organize edildiğini söylediler” diye konuştu.

 

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.