ManşetSağlıkYerel

Muğlalılar hava kalitesine uygun maske ve sağlık ekipmanı istiyor

0

Üç termik santral ve kilometrelerce uzanan kömür madenleri nedeniyle halihazırda sağlıksız durumda olan hava kalitesi orman yangınları sebebiyle sınır değerleri aştı.

Bunun üzerine Muğla Valiliği ve Sağlık Bakanlığı’ndan gerekli önlemleri almaları ve ihtiyaç duyulan aktif karbon maskeleri ile koruyucu diğer ekipmanların risk grubu olan kişiler başta olmak üzere tüm Muğlalılara dağıtılması için imza kampanyası başlatıldı.

‘Nefes alamıyoruz’

Marmaris, Köyceğiz, Milas ve Aydın’da devam eden yangınlara her gün yenisinin eklendiği belirtilen açıklamada “Yangınlardan kaynaklanan yüksek oranda toz, duman, kirletici gazlar ve külün etkisi altındayız. Nefes alamıyoruz” denildi.

Açıklamada “Köylerde kalma sebebimiz sadece evlerimizi, bağ-bahçemizi, hayvanlarımızı korumak ya da gidecek yerimizin olmaması değil! Aynı zamanda devam eden yangınlarda destek sağlamak veya olası başka orman yangınlarına da anında müdahale edebilmek için nöbetteyiz” ifadeleri kullanıldı.

‘Acil müdahale şart’

Yapılan açıklamada “Üzerimize kül yağıyor, havada kesif bir yanık kokusu var; yangınların dumanları birbirine karışıyor. Kül bulutları yüzünden güneş bile görünmüyor ve bizler tüm bunların ortasında nefes almaya çalışıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Sağlık risklerinin en aza indirilmesi için müdahale gerektiği belirtilen kampanyada “Yerleşim alanlarımıza, aktif karbon maskeleri veya bilimsel olarak ispatlanmış, duruma en uygun teçhizatın acil dağıtımı sağlanmalı, sağlık riskleri ve alınacak önlemler açıklanmalı” talebi yöneltildi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.