ManşetDoğa MücadelesiEkoloji

Muğla Orman Müdürlüğü: Ağaç kesimini durdurduk

0

Haber: Elif Ünal

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı endüstriyel plantasyon alanı ilan edilen Çıtlık Ormanı’nda yapılan ağaç kesimlerine gelen tepkilerin ardından, Orman Bölge Müdürlüğü kesimlerin durdurulduğunu açıkladı.

4 Nisan Cuma günü başlayan kesimler halkın ve CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban’ın çabalarıyla durdurulmuştu. Bugün sabah saatlerinde ağaç kesme seslerinin duyulması üzerine olay yerine giden çevre halkı ormanlık aranın girişinde bekleyen jandarma ile karşılaşmış, alana girmelerine izin verilmemişti.

Yüksek: Gelen sesler yarım kalan işlerden

Muğla Çevre Platformu’ndan (MUÇEP) Serdar Denktaş Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamaya göre Valilik ve Orman Bölge Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler sonucunda yetkililer kesim yapılan ormanlık alana geldi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Muğla Orman İşletme Müdürü Faruk Tuna Yüksek, çalışmaların durdurulduğunu gelen seslerin ise daha önce kesilen ağaçların devrilme sesleri ve temizlenme işlemleri olduğunu belirtti.

Jandarmadan orman içinde pusu

Ormanlık alanının girişindeki jandarma sayısının azalması üzerine bölge halkı gelen bilgiyi doğrulamak için ormana girmek istedi. Ancak Denktaş’ın aktarımına göre burada orman içinde farklı noktalara dağılmış jandarma ekipleriyle karşılaştılar ve girişlerine izin verilmedi.

Kesim seslerinin devam etmesi üzerine bölge halkı, içlerinden bir kişinin sahada gözlem yapması talebinde bulundu. Talebin kabul edilmesi üzerine bölgede yapılan incelemede bu zamana kadar birçok ağacın kesilmiş olduğu tespit edildi.

‘Yeni ağaç kesmiyoruz’

Saha gözleminden aktarılan bilgilere göre artık ağaç devirme işleminin yapılmayacağını söyleyen çalışanlar “İki günlük ağaç kesme işi kaldı. Sonrasında çıkacak karara göre hareket edeceğiz. Şimdilik yeni ağaç kesmiyoruz” bilgisini paylaştı.

Ağaç devrilme seslerinin nereden geldiğinin sorulması üzerine ise onların daha önceden hasar görmüş yarım kalmış ağaçlar olduğunu güvenlik sebebiyle devirmek zorunda kaldıklarını söylediler.

Ekoloji Birliği: Ormana kereste gözüyle bakılamaz

Ekoloji Birliği de olay sonrasında bir açıklama yayınlayarak “Kamunun tüm gücünü korona virüsü salgını ile mücadeleye vermesi gerekmekte iken bu tür ekolojik yıkım projelerine devam etmesi akıl almaz bir durumdur” dedi.

Açıklamanın devamında ise  “Ormana bir ekosistem değil kereste gözüyle bakan bu anlayış kabul edilemez. Orman yalnızca ağaç değildir, börtü böceği ile, kurdu kuşu ile bir ekosistemdir. Çıtlık Ormanının kesilmesi acilen durdurulmalı, yetişmiş bir orman ekosistemini yok ederek daha fazla kereste elde etmek amacıyla hazırlanan endüstriyel plantasyon projeleri yerel halkın talepleri göz önünde bulundurularak iptal edilmelidir” çağrısında bulunuldu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.