Haber HattıManşet

Muğla, Kobane’nin yeniden inşası için Zeytinpark’ta toplandı

0

Suriye iç savaşı ve ardına IŞİD saldırısı nedeniyle tamamen virane haline gelen Kobane’nin yeniden inşasını ekolojik temellere oturtabilmek adına gönüllü bir inisiyatifle ülke çapında gönüllü bir çabayla örgütlenerek 22 Aralık’ta Diyarbakır’da yol haritasını belirleme noktasına gelmeyi hedefleyen Kobani’yi Yeniden İnşa Platformu’nun Muğla toplantısı da gerçekleşti.

Muğla toplantısı notlarını bize ileten Kazım Yılmaz‘ın mektubunu aynen yayınlıyoruz;

Merhaba

7 Mart Cumartesi günü Kobani’yi Yeniden İnşa Platformu Muğla toplantısını Akyaka’da, buradaki ekoloji mücadelesi için de sembolik bir önemi olan Zeytinpark’ta gerçekleştirdik. Toplantıya Akyaka, Gökova, Portakallık, Kızılyaka, Muğla Merkez, Marmaris, Datça ve Fethiye’den 20 kişi katıldı. Ölmez ağaçların altında, yeni uyanan bahar havası ve semaverde demlenmiş çay eşliğinde dostane ve sıcak bir toplantıydı.

43.muğla.kobane yeniden inşa

Toplantının girişinde platformların ilk kuruluş çağrısından itibaren, nasıl bir yol ve süreç izlediğimizi, hangi ilkeler çerçevesinde bir araya geldiğimizi aktardık; Kobane’deki mevcut durum üzerine (nüfus, ekonomi, enerji, su vs.) bir bilgilendirmeden sonra Muğla Platformu olarak bizim neler yapabileceğimizi konuşmaya giriştik.

Kobane’deki bomba, mayın ve tuzaklı mayın tehdidi

Öncelikle Kobane’de halen süren bomba, mayın ve tuzaklı mayın tehdidinin orada bırakın ekolojik inşayı, hafriyat kaldırmayı bile imkansız hale getirdiği gerçeği üzerinden bu konuda bir kampanya başlatmanın yerinde olup olmayacağını konuştuk.

Kobani Kanton Yönetimi’nin uluslararası topluluk ve BM’ye, tehlikeli bomba ve patlayıcıları acil olarak temizlemek için gerekli olan uzmanlık ve teknik ekipman sağlaması çağrısında bulunduğunu biliyoruz. Mayın temizleme işiyle uluslararası arenada Kızılhaç’ın ilgilendiğini de öğrenmiş bulunmaktayız Bu çağrıyla ilgili gelişmelerden haberdar olabilirsek, ihtiyaç halinde BM ya da Kızılhaç’ı bu konuda acilen harekete geçirmeye zorlayacak kampanyalar örgütleyebiliriz.

Konuştuğumuz bir diğer konu maddi yardım konusuydu. Ekolojik inşa sürecinde, gönüllülerin oraya gidişinden oradaki temel ihtiyaçlarına, inşaat için gerekli malzemelerden güneş enerjisi panellerine pek çok ihtiyaç kalemi ortaya çıkacağı konuşuldu ve Muğla’daki arkadaşlar bunun için bir bağış kampanyası önerdi. Ancak bizim gibi tüzel bir kişiliği bulunmayan sivil inisiyatifler için hem bağış toplamanın yasal zorlukları hem de parayla kurulan ilişkinin bu tarz gruplar için bir nevi yumuşak karın olabileceği gerçeği üzerinden maddi ve ayni dayanışma konusunda da başka bir formül üzerinde durduk:

44.muğla.kobane yeniden inşa

Para toplama işini ihtiyaç halinde proje bazlı olarak gerçekleştirmeye, ne için harcanacağı net olmayan muğlak bağışlar toplamamaya karar verdik. Örneğin yarın öbür gün Kobani’de bir sağlık merkezi yapılacak olursa ya da güneş panelleri temin etmek gerekirse bunlara özel bağış kampanyaları örgütlemeye karar verdik.

Gönüllülerinin gıda sorununa yerel çözüm

Bir de Muğla bölgesindeki pek çok arkadaşımız kendi bağı, bahçesi olan, tarımsal üretim ve meyvecilik yapan ya da atıl bahçelerden bunları toplayan arkadaşlar. Özellikle Kobane’ye gidecek gönüllü arkadaşların gıda sorununu çözmek ve Kobane halkına bu anlamda ekstradan külfet olmamak için burada gönüllülere gönderilmek üzere kurutulmuş sebze-meyve ve reçel gibi işlenmiş ürünler hazırlayabileceğimizi böylesi bir ayni yardımının ekolojik bir perspektifle de daha uyumlu olacağını düşündük.

Son olarak toplantıda aktarılan Kobane’deki mevcut duruma (su, enerji, mayınlar vs.) ilişkin bilgileri de bundan sonraki toplantılara katılacak arkadaşlara önbilgi olsun ve aynı konuları tekrar tekrar konuşmayalım diye derli toplu yazmaya, bir sonraki toplantıdan önce katılımcılarla paylaşmaya karar verdik.

Daha geniş katılımlı bir Muğla Toplantısının 22 Mart Diyarbakır toplantısı sonrasında 5 Nisan 2015 Pazar Günü yine Akyaka’da yapılmasına karar verildi. Kesin olmamakla birlikte Diyarbakır toplantısına da 3 arkadaşımız (Mayıs, Yağmur ve Ayşe) gitmeye çalışacaklar.

Kobanenin Yeniden İnşası Muğla Platformu Facebook sayfasından gelişmeleri takip edebilirsiniz”

(Yeşil Gazete)

More in Haber Hattı

You may also like

Comments

Comments are closed.