ManşetTürkiye

Mücella Yapıcı: Para ile İstanbul’da, savaş ile Sur’da şehirleri yıkıyorlar

0

Taksim Dayanışması’ndan kent hakları savunucusu mimar Mücella Yapıcı, Diyarbakır’ın Sur, Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerinde yapılanla İstanbul’da yapılanların benzerliğine dikkat çekti. Mücella Yapıcı, “İstanbul Tarlabaşı, Sulukule, eski Osmanlı mahallerinde para vererek insanları yerlerinden ettiler ve kentsel dönüşüm uyguladılar. Kürt illerinde ise savaşı kullanarak, katlederek bunu yapıyorlar” dedi.

15

İstanbul’da Tarlabaşı ve Sulukule’de yapılan kentsel dönüşümler ile Kürt kentlerinin yıkılmasının benzerliklerine dikkat çeken Yapıcı, “İstanbul’da insanlara para vererek yerlerinden ettiler ve kentsel dönüşüme ikna ettiler, Kürt illerinde de insanları katlederek bunu yapıyorlar” dedi.

Yapıcı’nın konuşmalarından öne çıkanlar şöyle:

İstanbul’da da mekanların üzerine el konulduğu, inşaat ve finans sermayesinin ayakta tutulabilmesi için Tarlabaşı, Sulukule, Fener Balat gibi yerlerde kentsel dönüşüm uygulandığını hatırlatan Yapıcı, “Orada yeni mal paylaşımları gördük. İstanbul Tarlabaşı, Sulukule, eski Osmanlı mahallerinde para vererek insanları yerlerinden ettiler ve kentsel dönüşüm uyguladılar. Kürt illerinde ise savaşı kullanarak, katlederek bunu yapıyorlar. Kürt illerinde savaş bahanesi ile kentsel dönüşümü yapmak istiyorlar” dedi.

‘İSTANBUL’DA YIKIM DEPREM BAHANESİ İLE MEŞRULAŞTIRILDI’

İstanbul’un pek çok noktasındaki kentsel dönüşümün deprem bahanesi ile meşrulaştırıldığını söyleyen Yapıcı, Sur ve Cizre’de yaptığı incelemeler sonucu gördüklerinin kendisine Marmara Depremi’ni hatırlattığını söyledi. “Ancak Kürt illerinde yaşananlar depremden çok daha kötü çünkü depremde kaçma şansınız var ancak bu bölgelerde öyle bir şansınız yok. Dışarı çıktığınız an vuruluyorsunuz. ‘Orda terörist var’ deniyor. Ancak devletin orada güvenliği sağlama politikası var. Oysa görüyorsunuz ki, yıkımı öne alan bir zihniyetle devlet hareket ediyor” vurgusu yaptı.

‘SUR İÇİN HERKES HAREKETE GEÇMELİ’

Kentsel dönüşüm adı altındaki çarpık yapılaşma tehlikesinin yanında bu bölgelerinin emlak sermayesinin kıskacında olduğunu hatırlatan Yapıcı, bu bölgelerin yerel halktan arındırılıp yerine zengin kesimlerin yerleştireceğini söyledi. Bu anlamda, Türkiye’deki bütün aydınların, yaşam savunucularının biran önce harekete geçmesi gerektiğini belirten Yapıcı, evrensel bir hareket başlatılarak Sur’a yönelik kentsel dönüşüme engel olunması gerektiğini söyledi.

 

(DİHA, Demokrat Haber)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.