Dünya

Mübarek Mısır halkının sabrını sınıyor

0
Tahrir meydanı

Bu geceki konuşmasıyla görevinden istifa etmesi beklenen Mısır diktatörü Hüsnü Mübarek yine gitmedi. Tahrir meydanını dolduran milyonlarca Mısırlı başkanlık sarayına doğru yürüyüşe geçiyor.

Bu gece 22:30’da Mısır devlet televizyonunda konuşan Mübarek yetkilerinin bir kısmını yardımcısı Ömer Süleyman’a devrettiğini, Eylül ayında yapılacak olan başkanlık seçimlerinde de aday olmayacağını söyledi. Göstercilere “ben de genç oldum” diye nasihat veren Mübarek görevi bırakmayacağı, kontrolu elinde bulunduracağı mesajını verdi.

17 gündür süren ve bugün yoğunlaşan grev ve gösterilerin ardından ordu sözcüleri ve Obama dahil çok sayıda insan Mübarek’in bu gece görevi bırakabileceğini ima eden konuşmalar yapmışlar, bütün televizyon kanalları geceki konuşmanın veda konuşması olacağını öngörmüşlerdi. Hatta Mübarek’in çoktan yurtdışına çıktığı haberleri dolaşıyordu.

Oysa Mübarek Mısır’ı terk etmediği gibi yetkilerinin bir kısmını kendi atadığı eski istihbarat şefi Ömer Süleyman’a devretmekle yetindi.

Kahire’de gösterilerin merkezi olan Tahrir meydanını dolduran milyonlarca Mısırlı konuşmadan Mübarek’in gitmediği anlaşılınca büyük bir öfkeye kapıldı ve ayakkabılarını gösterip “Biz gitmiyoruz, sen gideceksin” diye slogan atmaya başladılar. Bu gece gösterilerin artarak devam etmesi bekleniyor.

Mübarek’in bu gece yaptığı konuşmadan satır başları şöyle:

Şimdi, daha iyi bir hayat, daha iyi bir geleceğe kendini adamış; büyük beklentileri olan bir kuşak var.

— Şehitlerin kanı boşuna akmış olmayacak ve kesinklikle sorunlara yol açan insanları cezalandırmak için sert olacağım.

— Ölmüş olan kişilerin ailelerine, kurbanların ailelerine ne kadar büyük bir acı çektiğimi ifade etmek istiyorum.

— Seslerinize, taleplerinize karşılık vereceğim ve vaatlerimi yerine getirmek konusunda ciddiyim.

— Sizin talepleriniz adil ve meşrudur. Bu gibi durumlar bütün devletler ve siyasi sistemlerde karşımıza çıkabilir ama önemli olan bunları düzeltmek ve suç işleyenleri adalet karşısına çıkarmaktır.

— Çağrılarınıza yanıt vermek zorundayım ama hiçbir şekilde dış güçlerden gelecek ve gelmekte olan müdahalelere; gerekçeleri ne olursa olsun kulak vermeyeceğim.

— Kız ve erkek kardeşlerim; daha önce de söylediğim gibi bir sonraki seçimlerde aday olmayacağım. Bugüne kadar anavatanımıza yaptıklarım yeterli görüyürum ve bunlardan memnunum.

— Mısır halkını ve Mısır için endişe duyan herkese taahhüt ediyorum ki, görüş birliği içinde süreci atlatacağız. Silahlı güçler de bu sürece katkıda bulunacak.

— Diyalog süreci başladı ve bu belirli bir uyuma ulaşmamıza yol açtı. Bu süreçte rotayı doğru yöne çevirerek yola devam etmeliyiz. Diyaloglar, bir komite oluşmasına yol açtı. Anayasa değşikliğini yapacak başka bir komite de oluşturduk. Bu komite de, benim bugüne kadar kendime yüklemiş olduğum ve söz verdiğim konularda analiz yapacak. Sözlerimi yerine getirip getirmediğime bakılacak. Ve bu komitede yargıdan önemli isimler olacak.

— Ayrıca, bazı şehitler büyük acılara neden oldu. Elbette özellikle bu alanda soruşturmaların yürütülmesi ve sonuca ulaşılması için de komite görevlendirdik.

— Olağanüstü hal yasasının yeniden gözden geçirilmesi ve kaldırılması da önceliklerimiz arasında.

— Mısır zorlu bir zamandan geçiyor ve hiçbir şekilde ekonomimize zarar verebilecek gelişmelere izin veremeyiz. Değişim isteyenlere de mağdur hale geleceklerdir.

— Bütün Mısırlılar aynı gemide ve hepimiz yakın zamanda başlamış olduğumuz diyaloğa tek bir ekip olarak devam etmeliyiz. Ki böylece krizden kurtulalım ve ekonomimize güven gelsin. Halkımız da normal hayata dönsün ve güven içinde yaşayabilsin.

— Mısır bu zor günleri atlatacak . Önceliğimiz menfaatlerimiz korumakta yatmalı. Cumhurbaşkanı yardımcım ile görüştüm ve yetkilerimin büyük kısmını kendisine devrettim. Ve inanıyorum ki Mısır bu günleri de geride bırakacak, yeniden ayakları üzerine kalkalacaktır.

— Ben ve oğlum bu ülkede öleceğiz…”

(Yeşil Gazete)

Al Jazeera ve NTVMSNBC’den derlenmiştir.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.