2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİKadınManşet

Mor Dayanışma: Deprem bölgesindeki kadınların sağlığı tehdit altında

0

6 Şubat‘ta meydana gelen ve 11 şehri enkaz haline getiren Maraş merkezli depremlerin üzerinden yedi ay geçmesine rağmen, vatandaşların ihtiyaçları tam olarak karşılanabilmiş değil. Hala konteyner ve çadırlarda kalınan deprem bölgesinde yerleşim yerinin dışında farklı acil talepler ve ihtiyaçlar da bulunuyor. Mor Dayanışma, deprem bölgesindeki kadınların acil ihtiyaçlarına dikkat çekiyor:

“Kadınların sağlığı tehdit altındadır! Deprem bölgesinde tüm Aile Sağlığı Merkezleri acilen açılmalıdır! Kadın hastalıkları ve jinekolojik muayene birimleri mobil ve yerleşik olarak tam teşekküllü çalışmalıdır!”

Bunların yanı sıra bölgede ücretsiz kreş, hasta ve bakım evleri ihtiyacı da artmış durumda. Mor Dayanışma tarafından konuya ilişkin yapılan çağrıda “Bu kurumların kamu bütçesinden karşılanıp acilen açılmasını ve yereldeki kadın derneklerinin, feministler ile beraber çalışılmasını istiyoruz” deniliyor.

‘Elektrik ve su kesintileri, yüksek faturalar kabul edilemez!’

Bölgedeki elektrik ve su kesintilerine ek yüksek tutarlı faturaların da kabul edilemez olduğunun vurgulandığı ihtiyaç talepleri arasında ücretsiz su ve elektrik de bulunuyor:

“Tüm sokaklar ışıklandırılmalı, depremzede emekçi sınıfına elektrik ve su ücretsiz sağlanmalıdır!”

‘Kadınların konteyner kentlerde izole edilmesini kabul etmiyoruz’

Mor Dayanışma tarafından dikkat çekilen bir diğer talep de ulaşıma ilişkin:

“Ulaşım hakkımızın ücretsiz olmasını ve daha sık seferlerle sağlanmasını istiyoruz! Kadınların konteyner kentlerde izole edilmesini, mahallelerin içlerinde bihaber bırakılmalarını kabul etmiyoruz!”

Ne olmuştu?

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından bölgede kadınların ihtiyaçlarının yeterince karşılanmamıştı. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmadığı Türkiye’de depremde de yine dezavantajlı kesimler arasında bulunan kadınlar ve LGBTİ+’lar ihtiyaçlarına ulaşamamıştı. Kadın pedi gibi ihtiyaçlar bile bölgedeki kadınlara bir süre sağlanamamıştı. Bu sorunlar nedeniyle afete karşı feminist dayanışma hareketleri yaygınlaşarak bölgeye destek olmuştu. Bu çalışmalar sürmeye de devam ediyor.

Kadın hakları savunucusu birçok topluluk, başta hijyen olmak üzere depremzede kadınların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yardım kampanyaları yürütmüştü. 

Kadın hakları için çalışmalar yapan Ekmek ve Gül topluluğu, başlattığı Kızkardeşlik Köprüsü kampanyası içe afetzede kadınların hayatlarının yeniden kurulmasına destek olmaya çalışmıştı. 

Afetin ilk günlerinde bölgedeki kadın ve LGBTİ+’ların ihtiyaçlarının yeterince karşılanmaması ve ihtiyaçlara erişimde ayrımcılığa uğraması nedeniyle feminist yardım tırı göndereceğini açıklayan Afet için Feminist Dayanışma Grubu, bölge için ihtiyaç malzemeleri toplamıştı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü haftasında kadınlarla dayanışmak için Adıyaman’da olacağını açıklayan Rosa Kadın Derneği, birçok hijyen ürününün toplanmasının amaçlandığı kadın dayanışması kampanyasına destek çağrısında bulunmuştu. 

Kadın Zamanı Derneği, “Kadın Dayanışması Yaşatır” diyerek afetten etkilenen kadınların yaralarını sarmak için 8 Mart’ı Maraş’ta kadınlarla karşılamıştı. 

 Mor Dayanışma’dan Pelin Songül Çiçek‘in de aralarında olduğu çok sayıda gönüllü, erzak dağıtımı ve halk toplantısı yapmak için gittikleri Hatay’ın Güzelburç köyünde özel harekatçılar tarafından fiili gözaltına alınmıştı. 

Depremin olduğu ilk günlerde Hatay Samandağ’a giden Mor Dayanışma üyesi kadınlar, bölgede hemen kadın çadırı kurmuştu.

You may also like

Comments

Comments are closed.