İklim KriziManşet

Moody’s’den şirketlere: İklimle ilgili finansal açıklamalarınızı hızlandırın

0

Moody’s Yatırımcılar Hizmeti, Avrupalı ve ABD’li petrol, doğalgaz, inşaat ve kamu hizmeti sağlayan şirketlerin iklimle ilgili finansal açıklamalarının yavaş ve kademeli ilerlediğini açıkladı. Derecelendirme kuruluşunun yayımladığı rapordaküresel bir çalışma kolunun iki yıl önce, çevresel kirliliğe sebep olan ABD ve Avrupalı şirketlerin iklim krizi sebebiyle karşı karşıya oldukları finansal riskleri açıklamasını zorunlu tutmasına rağmen açıklamadıkları ortaya kondu.

2017 yılında Finansal İstikrar Kurulu’nun İklim Kaynaklı Finansal Açıklamaları (the Financial Stability Board’s Task Force on Climate-Related Financial Disclosures) şirketlere, iklim krizinin şirketler üzerindeki finansal etkilerini gönüllü olarak açıklamaları önerisinde bulunması üzerine 28 petrol, doğalgaz, inşaat ve kamu hizmeti veren şirketin dosyaları incelendi.

‘Kararlarımızı etkiliyor ama…’

G20 ülkelerinin finansal sistemlerini inceleyen, yöneten ve tavsiyelerde bulunan kurulun  raporuna göre, Moody’s’in raporunda yer alan şirketlerin %80’i iklim krizinin stratejik kararlarını etkilediğini söylemiş olsa da, 28 şirketten sadece ikisi iklim projeksiyonlarını nakit akışı ve bilanço tablosu ile ilişkilendirdi.

Raporun yazarlarından Vincent Allilaire, “Şirketlerin açıklamalarında ilerlemeler olsa da, iklim değişikliğinin finansal etkilerinin standart ve tutarlı ölçümlerle sunulması hâlâ başlangıç düzeyinde” dedi. Moody’s ise, iklim değişikliği ile ilgili açıklamaların artışta olmasına rağmen raporlamanın kalitesi ve derinliğinin geniş ölçüde değişkenlik gösterdiğini kaydetti.

Birçok yatırımcı ise şirketlere, iklim kaynaklı risk faktörü hesaba katılmadığı için varlıkların yanlış fiyatlandırıldığına dair endişelerle birlikte iklim değişikliğinin işlerine olan etkisiyle ilgili daha iyi bilgi sağlamaları çağrısında bulundu.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.