ManşetTarım-Gıda

Monsanto’ya bir dava da Balıkesir’den: Roundup sinir sistemini bozdu, yürümede zorluğa sebep oldu iddiası!

0

İzmirli çiftçilerin GDO’lu tarım devi Monsanto’ya açtığı lisans iptali davasının ardından Balıkesirli birçiftçi de Monsanto’nun kanserojen glifosat içeren tarım ilacı Roundup nedeniyle sağlığından olduğunu iddia etti.

Cumhuriyet’den Hakan Dirlik’in haberine göre Savaştepe Yeşilhisar Köyü’ndeki tarlasında çilek yetiştiriciliği yapan Halil İbrahim Balcı, otları öldürmek için kullandığı zehrin vücudunun sinir sistemini bozduğu için denge kaybı ve yürüme zorluğu yaşadığını ileri sürdü. Balcı, doktorların da bu yönde teşhis koyduğunu aktardı. Balcı, üreticilere “Bunlar ilaç değil, zehirdir. Zararını bizzat yaşayarak gördüm. Kendilerinin de insanların da sağlığını tehlikeye atmasınlar” diye seslendi.

2011-2015 yılları arasında 30 bin çilek fidesiyle 8 dönümlük tarlasında tarım yaptığını dile getiren

Balcı yaşadıklarını şöyle aktardı:

“Roundup’ı bize yaramayan otları, bazı istemediğimiz ağaçları öldürmede kullanıyorduk. Bu, insanı öldürebilecek kuvvette bir zehirdir. İlacı kullandıktan bir süre sonra ayaklarımda dermansızlık ve uyuşukluk şikâyetiyle Balıkesir’de hastaneye gittim. Nöroloji bölümünde ‘Büyük bir şeye maruz kalmışsın ve ayakların duyarsız hale gelmiş’ dediler. Daha sonra Ankara’da ortopedi bölümüne gittim. Ortopedik bir olay olmadığı, nörolojik bir olay olduğu sonucuna varıldı. Nörolojide son olarak doktor bana ‘Büyük bir kimyasala maruz kalmışsın, bu da senin ayaklarına vurmuş’ dedi. 

Şu anda fizik tedaviyle uğraşıyorum. Dengede durmada ve yürümede problem yaşıyorum. Ayak uçlarım ve tabanımda uyuşukluk oluyor. Diz altı tamamıyla zayıflamış durumda. Egzersizlerle kendimi toparlamaya çalışıyorum. Yürümem yüzde 50 düzeyinde. Artık tarımla uğraşmıyorum. Kimyasallardan da tamamen uzak duruyorum.”

Sağlığının bozulmasından kullandığı Roundup adlı ürünü sorumlu tutan Balcı, “Rahatsızlığımın Roundup’tan kaynaklandığını düşünüyorum. Sorumlusu onlardır. Bunlar ilaç değil, zehirdir. Zehrin yararlı olduğu düşünülemez. Biz bu zehirlere ‘yeşil kurutan’ diyoruz. Yeşili başka türlü öldüremiyoruz, kolayımıza geliyor. Kendimize bu kadar tesir edeceğini düşünezdim. Zararını bizzat yaşadım gördüm. Halen de acısını çekiyorum” dedi.

Balcı, diğer çiftçilere de “Çok dikkat etmelerini, mümkün olduğu kadar da bunlardan uzak durmalarını öneririm. Ne kendi sağlıklarını ne de insanların sağlığını tehlikeye atsınlar” diye seslendi.

(Cumhuriyet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.