ManşetTarım-Gıda

Monsanto için bilimi baskı altına almak?

0
ABD Tarım Bakanlığı Güney Binası (Fotoğraf: AgnosticPreachersKid/Wikimedia/cc)

Sarah Lazare tarafından Common Dreams‘de yayınlanan yazıyı Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Tuba Bucak‘ın çevirisiyle sunuyoruz.

***

Çiftçi birlikleri ve çevre ve gıda güvenlik örgütleri, ABD Tarım Bakanlığı’na gönderdikleri açık mektupta bakanlığın bilimsel güvenilirliğini sürdürmesi ve endüstrinin çıkarlarıyla çelişen sonuçların baskılanmasına, sansürlenmesine izin vermemesi gerektiğini belirttiler.

ABD Tarım Bakanlığı Güney Binası (Fotoğraf: AgnosticPreachersKid/Wikimedia/cc)

ABD Tarım Bakanlığı Güney Binası (Fotoğraf: AgnosticPreachersKid/Wikimedia/cc)

Çiftçi birlikleri, gıda-güvenliği ve çevre örgütlerini içine alan 25 farklı kurum geçen hafta ABD Tarım Bakanlığı’na açık mektup yolladı. Bu mektupta bakanlıkta insan sağlığı ve polen taşıyıcıları tehdit eden neonikotinoid grubu böcek ilaçları üzerine çalışan bilim insanlarının uğradığı baskı ve tacizlerin araştırılmasını talep ettiler.

İmzacılar arasında Çiftçi Adalet Örgütü, Gıda ve Su Gözlem Örgütü ve Biyoçeşitlilik Merkezi’nin buluduğu açık mektupta Amerikan Tarım Bakanlığı’nın bilimsel güvenilirliğini sürdürmek zorunda olduğu ve endüstrinin menfaatleriyle çelişen bulguların baskılanmasına ve sansürlenmesine izin vermemesi gerektiği belirtildi.

Açık mektup mart ayında Kamu Çalışanları ve Çevre Sorumluluk Örgütü (PEER) tarafından başlatılan ve araştırmalarının sonuçları bakanlık paydaş şirketlerinin çıkarlarına ters düşen bilim insanlarının düzenli olarak baskı ve tacize maruz kaldıklarını belirttikleri imza kampanyasını takiben yayınlandı.

PEER yönetici müdürü Jeff Ruch Common Dreams’e verdiği demeçte bu imza kampanyasının temelini bakanlıkta neonikotinoid grubu böcek ilaçları, Monsanto’nun Roundup Herbisitlerinin de içinde yer alan glifosat ve genetiği değiştilmiş ürünler üzerine çalışan ve açıkça baskı gören ve cezalandırılan 10 bilim insanının deneyimlerinin oluşturduğunu belirtti.

İmza kampanyası metninde, bilim insanlarının ücretsiz açığa alınma, rütbe indirimi, kınama ve kariyerlerine onarılamaz zararlar verilme tehdidi aldıkları belirtildi.

Araştırmacılara karşı olan bu baskıcı tutumu bakanlığın endüstri ile olan samimi ilişkilerine bağlayan Ruch, bütün bu icraatlerin bütün meslektaşlarına çok önemli bir mesaj verdiğini söylüyor. Ne yazık ki, Tarım Bakanlığının şimdiye kadar dahil olmadığı hiçbir biyoteknolojik süreç bulunmuyor.

Salı günü yayınlanan açık mektup polen taşıyıcılar ve insan sağlığı için acil önlemler alınması için bir uyarı niteliği taşıyor.

Açık mektupta, arılar, kelebekler, kuşlar ve diğer önemli polen taşıyıcıların büyük tehlike altında olduğu ve dünya çapında popülasyonlarında ciddi azalmalar olduğu belirtildi. Arı popülasyonlarının azalmasında neonikonitoidlerin en önemli etken olduğuyla ilgili kanıtlar bilim dünyasında artarken, glifosatların da kral kelebeklerinin tek besin kaynağı olan ipekotunun yok olmasında çok önemli rol oynadığı biliniyor.

Kısa süre önce Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırma kolu olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Dairesi, 11 ülkeden 17 alanında uzman onkoloğun araştırmaları ışığında glifosatla ilgili değerlendirmesini güncelledi ve glifosatın değerlendirme kategorisini “muhtemelen kansorejen” olarak değiştirdi.

Mektupta, Barack Obama başkanlığındaki ABD yönetiminin henüz bu zararlı pestisitlerinin kullanımını kısıtlamaya yönelik bir adım atmadığı da belirtildi.

Açık mektuptaki asıl talep, Tarım Bakanlığının bu konu hakkında derinlemesine bir soruşturma yapması ve bunun sonuçlarını halkla paylaşması. Aynı zamanda PEER, bilim insanlarını baskılardan korumak için bakanlığın belirli politikalar geliştirmesini ve uygulamasını talep ediyor. Eleştirmenler bilim insanlarının ABD Tarım Bakanlığı tarafından baskılanması iddialarının insan haklarına geniş etkileri olabileceği konusunda da uyarıyorlar.

Biz arıları korumak için bilim insanlarına güvenemiyorsak, çiftçiler kendilerinin sağlık ve güvenliğini korumak yerine şirketlerin çıkarlarına hizmet eden bilimsel çevrelerin tehlikesine karşı sağlık ve güvenliklerini nasıl güvence altına alabilir, diye soruyor Jeannie, Florida Çiftçi Birliği basın bildirisinde. “Bu konu sadece arıların korunmasının ötesinde, özellikle çok hassas bir konu olan halk sağlığını korumak için de çok önemli.”

Yazının İngilizce Orjinali

Yazar: Sarah Lazare

Yeşil Gazete için çeviren: Tuba Bucak

(Yeşil Gazete, Common Dreams)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.