ManşetTürkiye

MİT TIR’ları davasında karar açıklandı

0

MİT TIR’ları davasında yargılanan 27 sanık, bir yıl on ay 15 gün ile ağırlaştırılmış müebbet arasında hapis cezalarına çarptırıldı.

Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde görülen davanın duruşması, sanık sayısının fazla olması nedeniyle Bölge Adliye Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya tutuklu 12 sanık cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Salonda tarafların avukatları da hazır bulundu.

Ömer Arık’a müebbet

Duruşmada değerlendirmesi sorulan Cumhuriyet Savcısı, esas hakkındaki mütalaasını yineleyerek, 27 sanığın cezalandırılmasını, MİT tırlarını durduranlardan eski Adana Jandarma Bölge Komutanı Hamza Celepoğlu‘nun da arasında bulunduğu 13 sanık hakkındaki davanın Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi‘nce yargılamalarının yapıldığı gerekçesiyle reddedilmesini, on firari sanığın da dosyalarının ayrılmasını istedi.

Son savunmaları alınan sanıklar, tahliye ve beraatlerini talep etti.

Mahkeme başkanı, tutuklu sanıklardan Ömer Arık‘ı “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse, Süleyman Gürbüz ve Mehmet Cevher Koyuncu‘yu “silahlı terör örgütü kurma ve yönetme, devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etme ve açıklama” suçundan 34’er yıl hapis cezasına çarptırdı.

Hatay‘ın Kırıkhan ilçesinde 1 Ocak 2014’te MİT tırlarının durdurulması olayında jandarmaya ihbarda bulunduğu belirlenen Mustafa İlhan‘a da “silahlı terör örgütü kurma ve yönetme, devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etme ve açıklama, resmi belgede sahtecilik” suçlarından 30 yıl beş ay hapis cezası verildi.

Özgür Yalçın’a on yıl

Sanıklardan Hasan Bektaş ise “silahlı terör örgütü kurma ve yönetme, devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etme ve açıklama” suçundan 28 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

“Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etme ve açıklama” suçlamasıyla yargılanan sanık Özgür Yalçın da on yıl hapse mahkum edildi.

Heyet, 21 sanığa da “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan bir yıl on ay 15 gün ile sekiz yıl dokuz ay arasında değişen hapis cezaları verdi.

MİT tırlarını durduranlar arasında yer alan, Celepoğlu’nun da bulunduğu 13 sanık hakkındaki dava, Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi’nce yargılamalarının yapıldığı gerekçesiyle reddedildi. Mahkeme heyeti, firari on sanığın dosyalarının ayrılmasına karar verdi.

Heyet, tutuklu sanıkların mevcut hallerinin devamına, tutuksuz yargılanan dokuz sanığın ise tutuklanmak üzere yakalanmasına hükmetti.

Ne olmuştu?

MİT tırları, 1 Ocak 2014’te Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde, 19 Ocak 2014’te ise Adana‘nın Ceyhan ilçesinde durdurulmuş; kamyonların içerisinden tıbbi malzemeler içerisine gizlenmiş çok sayıda silah ve cephane ele geçirilmişti.

Polis raporuna göre, jandarma tarafından durdurulan tırlarda; tıbbi ilaçların altına gizlenmiş 1000 havan topu, 1000 havan topu mermisi, 50000 makineli tüfek mermisi ve 30000 ağır makineli tüfek mermisi bulundu. Olayın ardından birçok medya organı silahların MİT tarafından Suriye’de faaliyet gösteren çete ve örgütlere gönderildiğini yazmıştı.

Tırların durdurulması ve arama işlemlerini organize ettikleri gerekçesiyle 55 sanık hakkında açılan ve duruşmaları kapalı görülen davayla ilgili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nce yetkisizlik kararı verilerek dosya, Adana’ya gönderildi.

Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesi, ara kararıyla bazı sanıkların tahliyesine, bazı sanıkların da dosyasının ayrılmasına hükmetmişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.