TürkiyeManşet

‘Mini torba’da mega projeler: Teklif yasalaşırsa dev projelerin maliyeti halktan gizlenecek

0

AKP milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan 17 maddelik, “Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun TeklifiTBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun ilk gündem maddesi oldu. Muhalefete göre “Mini torba teklif” olarak da adlandırılan düzenleme, Anayasa’yı ihlal anlamına geliyor.

İktidarın, “Bütçe sistemini uluslararası alanda yaşanan gelişmeler doğrultusunda şekillendirmek için” hazırlandığını iddia ettiği teklifin görüşmeleri sırasında iktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında sık sık tartışmalar yaşandı. Muhalefet, özellikle “Cumhurbaşkanlığı raportörlüğü” ve bütçe tablolarında yapılan değişikliklere, Anayasa’ya aykırı oldukları iddiasıyla itiraz ediyor.

Köprü, yol, hastane harcamaları gizli kalacak

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre, iktidarın teklifinde son anda bir değişiklik yapılmazsa bundan böyle bütçe hazırlanma sürecinde “fonksiyonel sınıflandırma tablolarına” yer verilmeyecek. Bu da TBMM’ye yalnızca toplam bütçe rakamlarının gelip oylanması ve bakanlıkların bir sonraki yıl ödeneğini nerelere harcanacağının gizli kalması anlamına geliyor. İktidarın köprü, şehir hastanesi, yol, hizmet binası gibi yerler için müteahhitlere yaptığı ödemeler ise teklifin yasalaşması durumunda bir daha öğrenilemeyecek.

Bir diğer tartışmalı madde ise “Cumhurbaşkanlığı Raportörlüğü”ne ilişkin düzenleme. İstisna kapsamındaki bu görev, yeni bir kadro haline getiriliyor. Adayların özel yarışma sınavları ile bu kadrolara alınabileceği ve hakimlerin, savcıların, yasama uzmanlarının bu kadroya geçiş yapabileceği hüküm altına alınıyor. Ancak yeni birimin görev tanımı kanun teklifinde yok. Muhalefet milletvekilleri, her iki düzenlemenin de Anayasa’ya aykırı olduğunu ifade ederek Genel Kurul’da da bu haliyle kabul edilmesi durumunda Anayasa Mahkemesi’ne başvurulacağını söyledi.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.