2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

Milleyha Sulak Alanı’na bırakılan enkaz ve çöpler temizlenmeye başladı

0

Kuş gözlemcisi Emin Yoğurtcuoğlu sosyal medya hesabından, deprem bölgesindeki çöpler ve enkazların Milleyha Kuş Cenneti ve binlerce deniz kaplumbağasının yumurtladığı kumsala döküldüğünü yazdı.

Yoğurtçuoğlu’nun gündeme getirdiği olay sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Twitter‘da yaptığı paylaşımda, konunun çözüldüğünü, sulak alana artık çöp dökülmeyeceğini ve dökülenlerin toplatılacağını açıklamıştı.

Birpınar daha sonra, bölgede temizliğin başladığını, atık döken belediyelerin uyarıldığını ve söz konusu bölgeye bir daha atık dökülmeyeceğini duyurdu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü de sosyal medyada, “Hatay Milleyha Sulak Alanı’na bir kamyon enkaz atıklarının döküldüğü ihbarı üzerine Doğa Koruma Milli Parklar, malzemenin kaldırılmasına başlamıştır. 302 kuş türüne ev sahipliği yapan Milleyha Sulak Alanı, DKMP tarafından koruma altındadır” paylaşımını yaptı.

‣ Deprem yetmedi: Hatay’da biriken çöpler ve enkaz artıkları Milleyha Kuş Cenneti’ne atıldı

Türkiye’de göçmen kuşların güneydeki vazgeçilmez sığınağı

Asi Nehri‘nin Akdeniz‘e döküldüğü yaklaşık 14 kilometre uzunluğundaki Samandağ sahiline yakın noktada yer alan Milleyha Sulak Alanı, doğal güzelliğinin yanı sıra göçmen kuşlara barınma ve dinlenme imkanı sunuyor ve Türkiye’nin önemli kuş göç güzergahlarından biri olarak kabul görüyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün 3 Eylül 2021’de Mahalli Öneme Haiz Sulak Alan ilan ettiği tarihte 282 kuş çeşidine ev sahipliği yapan alanda tür sayısı her geçen gün arttı. Bölgede yıl içinde yapılan gözlemlerde, Türkiye‘de görülen 494 kuş türünden 291’i kayıt altına alındı. Mevcut durumda 302 kuş türünü barındırıyor.

Küresel ısınmayla çöl ikliminin yerleşik kuşlarının da kente gelmeye başladığı, bunlar arasında Arabistan toygarı, çöl kulaklı toygarı, çöl çobanaldatanı, ibibik toygarı, küçük çöl toygarı, Irak yedikardeşi, benekli bağırtlak ve gri doğanın yer aldığı biliniyor.

Küçük göletler ve sazlıklardan oluşan alan, çok sayıda kuş gözlemcisi ve doğa fotoğrafçısının da ilgisini çekiyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.