Hayvan HaklarıManşet

Milas’ta afet yardımı toplama bahanesiyle boğa güreşi yapılacak

0

Hayvanları Koruma Kurtarma ve Yaşatma Derneği (HAYKURDER) Başkanı Erman Paçalı, 22 Ağustos Pazar günü Muğla‘nın Milas ilçesindeki Arena’da gerçekleştirilecek boğa güreşiyle ilgili bir açıklama yaptı.

Basında yer alan haberlerde organizasyon komitesinde Ali Can, Kahraman Akar, Servet Çetin ve Rıfkı Özgüden‘in yer aldığı ve etkinliğe Milas Kaymakamlığı ile Milas Belediyesi‘nin de katılacağı belirtiliyor. Ancak organizasyonu düzenleyen kurum hakkında bilgi verilmiyor.

Yapılan açıklamada boğa güreşlerinden elde edilecek gelirin “yangından zarar gören afetzedelere verileceği” ve “afet yaralarının sarılacağı” belirtildi. Paçalı ise yaptığı açıklamada “Kan dondurucu bu işkenceler hayırlı işler kılıfına sığdırılamaz” diyerek bu duruma tepki gösterdi.

‘Kimin düzenlediği açıklanmıyor’

Milas Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü ile etkinliğin kim tarafından düzenlendiğini öğrenmek içi görüşmeye çalıştıklarını aktaran Paçalı, “Bu bilgiyi veremeyiz kardeşim” cevabını aldıklarını söyledi.

Paçalı’nın aktardığına göre valilik dönüş yapmadı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ise kendilerinin organizasyonda taraf olmadığını söyledi.

Etkinliği kimin düzenlediğinin açıklanmamasını eleştiren HAYKURDER Başkanı, “Bu bilginin neresi devlet sırrı? Kim düzenliyor bunu? Neden açıklayamıyorsunuz? Açıklamaya utanıyorsanız neden yapıyorsunuz?” sorularını yöneltti.

Milas Arenada 2012 yılında yapılan bir boğa güreşi

‘Boğalar güreşe işkence ile hazırlanıyor’

“Boğa güreşi adı verilen korkunç işkencenin organizatörü, izin vereni ve destekçileri kadar izleyicileri de bu vahşetin ortağıdır” denilen açıklamada boğa güreşlerinin perde arkası şu şekilde anlatıldı:

  • Boğa güreşinde kullanılan boğalar güreşten iki gün öncesinde uygulanmaya başlanan insanlık dışı işkence yöntemleri ile güreşlere hazırlanıyorlar. Boğa güreşini izlemek için arenaya giden insanların gördükleri sağlıklı bir boğa değil; zayıf düşürülmüş, yarı kör edilmiş ve zihinsel olarak acı çektirilmiş bir boğadır.
  • Güreşe hazırlanan boğalara uygulanan yöntemler arasında kulaklarına ıslak gazete kağıtları doldurma, görüşünü bulanıklaştırmak için gözlerine vazelin sürme ve burun deliklerine pamuk doldurarak solunumunu engelleme gibi yöntemler bulunuyor.

‘Testislerine iğne batırılarak şişiriliyor’

  • Bunun yanı sıra hayvanın testislerine arenada büyük ve korkutucu görünsün diye iğneler batırılarak şişmesi sağlanıyor. Hayvanlar birkaç gün karanlık bir odada tutularak, çok az yiyecek ve içecek veriliyor.
  • Ayrıca böbreklerine ve göğüslerine, ‘bajar al toro’ adı verilen bir yöntemle vuruluyor, matadorlara ölümcül hasarlar vermemeleri için boynuzları törpüleniyor.
  • Ve son olarak da, arenaya çıkmadan önce zıplamaları ve sinir krizi geçiriyormuş gibi görünmeleri için testislerine tiner sürülüyor, bazı durumlarda da testisleri iplerle bağlanarak tam kapılar açıldığında bu ipler çekiliyor ve acıyla agresifleşmesi sağlanıyor.

‘Ölüm yavaş ve uzun şekilde gerçekleşiyor’

  • İşkence bu kadarla da sınırlı kalmıyor. Günlerce ve aşamalı olarak devam eden korkunç yöntemlerin sonunda arenaya çıkartılan boğalara meydanda, gözler önünde ölene kadar işkence devam ediyor.
  • Hayvanın daha çok acı ve işkenceye maruz kalması için ölümünün dahi mümkün olan maksimum işkence altında en yavaş ve uzun şekilde gerçekleşmesi sağlanıyor.

‘İtirazlarımıza rağmen yasallaştırıldı’

14 Temmuz itibariyle yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu’nda yer alan düzenlemelerde itiraz edilen en önemli başlıklardan birinin de hayvan dövüş ve güreşleri olduğunu belirten Paçalı şunları söyledi:

“Ancak ne yazık ki hükümet hayvanları koruma kanununda hayvan dövüş ve güreşlerinin geleneksel niteliği olduğunu belirterek tüm bu akıl almaz işkenceleri yasaklamak yerine bunlara geleneksellik adderek destekledi ve legal kabul etti! Yasada yasaklanmasını beklediğimiz bu vahşet ne yazık ki yasayla desteklendi!”

‘Etkinlik iptal edilmeli’

Açıklamada “Aydın ve Antalya’da deve güreşleri, Muğla’da boğa güreşleri, bir başka yerde horoz dövüşü, öbür yanda köpek dövüşü…Ucunda para ve rant olan tüm bu işkencelerin devamını tesis için işkenceye gelenek kılıfı giydirildi!” tepkisi gösterildi.

Paçalı son olarak “Vatandaşlarımızı bu vahşetlere katılmamaya, kamu idarelerini bu işkenceyi durdurmaya ve sorumlu davranmaya davet ediyoruz!” diyerek Milas’taki etkinliğin iptal edilmesi çağrısında bulundu.

You may also like

Comments

Comments are closed.